[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

ORVOSI JEGYZETEK

forrás: flickr.com Retinasejteket hoztak létre bőrből származó őssejtekből

Amerikai kutatók kétféle őssejtből sikeresen hozták létre a retina különböző sejttípusait - az új eredmény egy napon hozzásegíthet a károsodott retina gyógyításához a beteg saját bőréből származó sejtek felhasználásával.

További híreink:

Mit tehet szeméért 40 éves kor fölött?

Hogyan változik a látásunk az életkor előrehaladtával? Milyen panaszok, tünetek, szembetegségek jelentkezhetnek gyakrabban? Mi az öregszeműség, és milyen modern kezelési módjai vannak? Mit tehet Ön jó látásának minél hosszabb megőrzése érdekében?

További hírek

Még több hír>>

Lassítják az időskori látásromlást az omega-3 zsírsavak A tengeri halakban így például a tonhalban fellel- hető omega-3 zsírsavak lassítják a vaksághoz vezető időskori sárgafolt-pusztulás előrehala- dását, különösen a betegség kései stádiumában.
Győződjünk meg időben a baba látásának épségéről! A klinikai kutatások szerint a hathónapos életkor az, amikor az első átfogó látásvizsgálatra érdemes sort keríteni, mert a fejlődés ekkorra túllép a leginkább kritikus mérföldköveken.
A látásromlás világszerte milliárdos veszteségeket okoz Nemzetközi kutatók közös tanulmánya szerint minden évben milliárdos termeléskiesést lehetne megelőzni azzal, ha időben korrigálnák a cégek és a hivatalok dolgozóinak látáscsökkenését.
Napszemüveg választás színtévesztő sofőröknek A nyár közeledtével különösen aktuális az ausztrál látszerészek legújabb kutatási eredménye, mely arról számol be, hogy a színtévesztő autósoknak különös körültekintéssel kell eljárniuk napszemüvegük kiválasztásánál.
Kontaktlencsén nevelt őssejtek adják vissza a látást Ausztrál kutatóorvosok a világon elsőként alkalmaztak kontaktlencsén növesztett őssejteket a vaksághoz vezető szaruhártya-megbetegedésben szenvedők látásának visszaállítására.
Forrás: University of MinnesotaKontaktlencse a gekkók látásának mintájára A gekkók szemében újonnan felfedezett, koncent- rikus körökbe rendezett különböző fénytörésű lencsék jobb fényképezőgépek és kontaktlencsék kifejlesztésének alapjául szolgálhatnak.
forrás: flickr.comA szem tréningezéséhez is edző kell Létezik olyan szemészeti megbetegedés, amely megfelelő szemtornával nagymértékben javítható vagy akár meg is szüntethető. Cikkünkben egy nemrég megjelent amerikai vizsgálat tapasztalatait ismertetjük.
Fotó: http://www.urmc.rochester.eduSzélütést követően is tanulható a látás A látásért felelős agyterület sérülését követően a részleges vakságban szenvedők kitartó munkával képesek újra megtanulni a látást. Az egyedülálló eredmények hátterében a felnőtt agy plaszticitása, formálhatósága áll.
forrás: flickr.comVideojátékkal is fejleszthető a látás Vitathatatlan káros hatásaik mellett a számítógépes játékoknak előnyös tulajdonságai is lehetnek: fejleszthetik a játékosok egyes készségeit - például a gyors reagálást vagy a pontos szem-kéz koordinációt.

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREI

Gyógyszer kereső    
     
 

ONLINE SZOLGÁLTATÁSOK

Pirula Patika PirulaPatika Tekintse meg a teljes magyar gyógyszertári kínálatot! Ne áll- jon sorba, rendeljen hivatalos magyar gyógyszertárból!

AJÁNLÓ

Szürkehályog-kutatás Újabb biztató eredmények születtek a szürkehályoggal kapcsolatos kutatások során
A látásélességről Látásélességet befolyásoló állapotok, vizsgálati módszerek és kezelési lehetőségek
Szemtippek vezetéshez 45 éves kor felett Mit tehetünk a biztonságos közlekedés érdekében 45 éves kor felett

AJÁNLÓ

SZAVAZÁS

Tudta-e, hogy az antioxidánsok csökkentik az AMD kialakulásának valószínűségét?
  • Igen, és próbálok is ennek megfelelően táplálkozni
  • Hallottam, de nem tudom miben találhatók ezek a vegyületek
  • Nem, még nem hallottam róla
A szavazás állása
Záporok, zivatarok várhatók min: 7, 12 °C max: 17, 21 °C Záporok, zivatarok várhatók

PARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara