[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az áttétképző emlődaganatok növekedése is gátolható [origo] egészség 2009. december 3., csütörtök, 18:00 Utolsó módosítás: 2009. december 4., péntek, 9:14

A Magyar Rákellenes Liga tegnapi HER2 betegklubján jelentette be, hogy az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás nyugdíjas egyetemi tanár látja majd el az egyesület vezetői feladatait. Az elnöki bemutatkozás mellett természetesen szó esett a betegklub központi témájáról, a HER2 pozitív és negatív emlőrákok jelenleg legmodernebb kezelési lehetőségeiről is: a HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

Fogadóképes közönségre is szükség van
A betegklub tegnapi összejövetelén elsőként Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga leköszönő elnöknője beszélt eddigi munkájáról és az egyesület megalapításáról. "1985-ben jutott eszembe először, hogy tennem kellene valamit a rák ellen: akkoriban egy azóta gyógyult emlőrákos és egy szintén gyógyult méhnyakrákos nőismerősöm is volt, és azt gondoltam, ha nekik sikerült legyőzni a betegséget, akkor másoknak is ugyanígy sikerülhetne" - mondta Dr. Vasváryné. "Több orvos előadásait is elkezdtem látogatni, akiktől rengeteget tanultam. 1986-ban engem is emlőrákkal operáltak, így megvan az az előnyöm, hogy nem kívülről, hanem bentről látom a betegek problémáit: át tudom érezni, hogy az új páciensek milyen krízishelyzeteken mennek keresztül a daganatos betegség diagnózisának megállapítása után, és azt is tudom, hogy a megfelelő társakkal együtt mindenfajta betegségből sokkal könnyebb kilábalni, mintha az ember egyedül állna szemben a bajjal."

A Magyar Rákellenes Liga megalapítására 1990-ben került sor, amikor az emlőrákra még nem létezett a mai szervezett mammográfiás szűrővizsgálati rendszer. Az egyesület akkoriban az emlő tapintásos módszerrel történő, szakszerűen elvégzett önvizsgálatát hangsúlyozta, és természetesen a minél korábbi felismerést. "Fokozatosan tanultuk meg, hogy milyen az eredményes kommunikáció. Az sajnos nem elég, ha mi csak továbbítjuk a rákkal és a rák megelőzésével kapcsolatos ismereteket, arra is szükség van, hogy meglegyen a fogadóképes közönség, akik valóban meg is értik a főbb üzeneteket" - tette hozzá Dr. Vasváryné.

Huszonkilenc év a rákmegelőzés szolgálatában

Az eseményen az új elnök, Prof. Dr. Simon Tamás is köszöntötte a betegklub résztvevőt. A professzor úr ötvenkét évet töltött az orvosi pályán, amelyből huszonkilenc évet kifejezetten a rák megelőzésének szentelt. "A legfőbb cél a rákkal kapcsolatos hazai rossz kép mielőbbi megváltoztatása: Magyarországon még mindig sok ember hiszi úgy, hogy ha daganatos betegséget állapítanak meg nála, akkor már egyáltalán nincs visszaút, holott ez korántsem igaz. A három legfontosabb dolog, hogy a rákot aktívan is meg lehet előzni, az esetek egy részében meg lehet gyógyítani, ha pedig gyógyíthatatlan kórról van szó, az orvosok még akkor is igen sokat tehetnek a beteg minél jobb életminőségének kialakítása érdekében. A várható élettartam a mai modern gyógyszereknek köszönhetően gyakran ilyenkor is jelentősen meghosszabbítható" - mondta a professzor.

Az újfajta, célzott kezelési lehetőségekre az egyik példát a HER2 receptor működését gátló gyógyszerek jelentik, a másik csoport pedig az érképződést gátló szereket foglalja magában. "Négy éve a nagyközönség számára még az sem volt ismert, hogy mi az a HER2 receptor, hiszen csak a kutatólaborokban foglalkoztak vele. Ma viszont már tudjuk, hogy a receptor gátlásával a HER2 pozitív emlőrákok esetében - más terápiákkal kombinálva - lassítható, vagy meg is állítható a daganat növekedése" - hangsúlyozta Dr. Simon Tamás.

HER2-ellenes kezelés: az egyik legsikeresebb célzott terápia

A következő előadó, Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus részletesen elmagyarázta, hogy mi a különbség a HER2 pozitív és a HER2 negatív emlőrákok között. "Régebben a daganat méretéből következtettünk rá, hogy mennyire veszélyes egy daganat, mára azonban kiderült, hogy téves az az elképzelés, miszerint egy nagyméretű daganat könnyebben képezne áttéteket, mint egy kisméretű tumor. A molekuláris onkológia fejlődésének köszönhetően ma már tudjuk, hogy a méret nem minden, hiszen a daganatok várható viselkedésére utal a szövettani lelet is, amelyben többek között a hormon- és a HER2 receptorok jelenlétét írja le az orvos. Ezek az apró fehérjék a sejtek felszínén helyezkednek el, és ha hozzájuk kapcsolódik valamely anyag - például a saját női nemi hormonjaink vagy más molekulák - akkor az a sejtek korlátlan szaporodását indíthatja el. Ennek eredményeképpen nőni és terjedni kezd a daganat, a receptorellenes gyógyszerekkel viszont éppen ez akadályozható meg" - mondta az orvosnő.

A hormonreceptorok már régóta ismertek - az itt ható egyik legrégebbi gyógyszer negyven éves - és bár a HER2 receptorról is tudtak már egy ideje a kutatók, itt csak nemrég következett be valódi áttörés. Néhány évvel ezelőtt fejeződött be az a klinikai vizsgálat, amely igazolta az első HER2-ellenes gyógyszer hatásosságát, azóta pedig már az is tisztázódott, hogy a készítmény nemcsak az áttétes, hanem a korai emlőrákok esetében is sikerrel alkalmazható. Ezek a szerek hazánkban ma már mindenki számára időben hozzáférhetőek.

Dr. Szentmártoni Gyöngyvér azoknak a betegeknek a kezelési lehetőségeit is ismertette, akik HER2 negatívak: ez azt jelenti, hogy sejtjeik felszínén nem kórosan magas a HER2 receptorok száma. Korai emlőrák esetén ezek a betegek csak kemo- és sugárterápiával kezelhetőek, amennyiben még nem fejlődött ki áttét. Ha hormonérzékeny a daganat, akkor egyéb, szájon át szedhető daganatellenes készítmények is szóba jöhetnek.

A HER2 negatív, de már áttétekkel is rendelkező emlőrákoknál sokáig a kemoterápia volt az egyetlen lehetőség, mára viszont beigazolódott, hogy a daganat érképzését gátolva megakadályozható a növekedés és a további áttétképződés is. Mindezt az teszi lehetővé, hogy az új erek kialakulásának akadályozásával elzárható a terjeszkedni akaró tumor további vér- és oxigénellátása. Az érképződést gátló gyógyszerek jelenleg egyedi méltányossági kérelem alapján férhetőek hozzá hazánkban, ami azt jelenti, hogy a beteg kérelmezi a kezelést, a szakorvos pedig javaslatot ad a terápiára, csatolva az ehhez szükséges előzményeket, leleteket.

A modern, célzott daganatterápiás kezelésekről aloldalunkon és korábbi összefoglaló cikkünkben olvashatnak bővebben: Az emlőrák modern gyógyszeres kezelése.

[origo] egészség
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara