[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Antioxidánsokkal az influenza ellen [origo] egészség 2009. november 9., hétfő, 15:05 Utolsó módosítás: 2009. november 9., hétfő, 14:38

A biológiai kísérletekkel foglalkozó FASEB Journal egyik új tanulmánya szerint növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásával is kivédhetőek lennének az influenzavírusok tüdőre gyakorolt káros hatásai. A kutatók állati és emberi sejtekkel végzett vizsgálati eredményeik alapján jutottak erre a következtetésre, az antioxidánsokban gazdag táplálkozás azonban ettől függetlenül is előnyös a számunkra.

Mire jók az antioxidánsok?
A táplálkozástudománnyal foglalkozók számára régóta ismert, hogy a szervezetünkben képződő káros szabadgyökök és a hatástalanításukra alkalmas antioxidánsok közötti egyensúly biztosítására a vegyes táplálkozás az egyik leghatékonyabb módszer. Erre az egyensúlyra azért van szükségünk, mert a túlságosan elszaporodó és felszabaduló szabadgyökök károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését, ez pedig idővel különféle betegségek kialakulásához vezethet.

Az antioxidáns vegyületek döntően a növényi táplálékokban vannak jelen, ezért fontos, hogy mindennapi étrendünk 50-60 dekagramm zöldséget és gyümölcsöt is tartalmazzon. Az antioxidánsok a vörösborban és a csokoládéban is megtalálhatóak, egyes antioxidáns vitaminok - például az A- és az E-vitamin - pedig az állati eredetű élelmiszerekben is megtalálhatóak.

Az influenzafertőzés is felszaporítja a szabadgyököket

A biológiai kísérletek legújabb eredményeit bemutató FASEB Journal novemberi számában egy olyan tanulmányt olvashatunk, amely szerint az antioxidánsok az influenza elleni védekezésben is sokat segíthetnének. Az már eddig is ismert volt, hogy az influenzavírusok egyes esetekben akár komoly tüdőkárosodást is okozhatnak, többek között tüdőembóliát, illetve a légzést idővel megnehezítő folyadékfelhalmozódást (bővebben: Az első átfogó elemzések az új influenza tüdőt érintő hatásairól, Az influenza is folyadékfelhalmozódást okozhat a tüdőben).

Forrás: CDC/F. A. Murphy

Influenza-A vírusok transzmissziós elektronmikroszkóppal készített és digitális eljárással utólagosan színezett felvételei (Forrás: CDC)
 
Az Alabama Egyetem kutatónak tanulmányából most az is kiderült, hogy a kórokozók által okozott tüdőkárosodás pontosan milyen módon megy végbe: az influenzavírusok M2-nek nevezett fehérjéje meggátolja a tüdő hámsejtjeiben található nátriumcsatornák működését, méghozzá azáltal, hogy felszaporítja az imént már említett szabadgyököket. A tüdőhámsejtekben található nátriumcsatornák meghibásodása azért jelent problémát, mert tüdőnk így alkalmatlanná válik a vírusfertőzés következtében felhalmozódó folyadék eltávolítására: ennek következtében alakulnak ki aztán az influenza jól ismert szövődményei, amelyek súlyos esetben akár az intenzív osztályon történő kezelést is szükségessé tehetik.

Antioxidánsokkal is kivédhetőek lennének a tüdőt érintő szövődmények

A kutatócsoport három külön kísérletben derítette fel a fent említett eredményeket: elsőként békák petesejtjeibe juttatták be az emberi tüdő nátriumcsatornáit felépítő fehérjéket, majd megmérték az állati sejtekben kifejtett aktivitásukat. Ezt követően már nemcsak az emberi tüdőfehérjét, hanem az influenza fehérjeburkában található M2-t is befecskendezték a petesejtekbe: a mérések ekkor azt mutatták, hogy az M2 fehérje jelenlétében a nátriumcsatornák aktivitása jelentősen csökkent.

Molekuláris biológiai módszerekkel pontosan meghatározásra került az is, hogy az M2 fehérjének pontosan melyik alkotórésze felelős a nátriumcsatornák károsításáért. Azt is sikerült igazolni, hogy ha az M2 fehérjét az ioncsatornák működését gátló szegmens nélkül juttatják a petesejtekbe, akkor az M2 már nem képes kárt okozni a tüdőfehérjékben - olvasható a Sciencedaily oldalán.

A kísérlet harmadik fázisát ezután már úgy végezték el, hogy a károsító szegmenst is tartalmazó M2 fehérje és a nátriumcsatornák fehérjéje mellé olyan gyógyszereket is befecskendeztek, amelyek eltávolítják az oxidatív szabadgyököket. Ez szintén hatékonyan megóvta a tüdő hámsejtjeinek fehérjéit. Miután erről is sikerült megbizonyosodni, az egész kísérletsorozatot megismételték, a békák petesejtjei helyett azonban már emberi tüdősejtekbe juttatták be a vírus és a tüdő fehérjéit: a vizsgálatok eredményei teljes mértékben megegyeztek az előző három kísérletben tapasztaltakkal.

"Az influenzavírusok elleni védekezés fő eszközei továbbra is a védőoltások maradnak, kutatásunk azonban egy teljesen újfajta lehetőséget nyit a fertőzések kezelésére. Az antioxidánsok azt követően segíthetnének a tüdőt érintő károsodások megelőzésében, miután a vírus a szervezetünkbe került: az eredmények alapján elmondható, hogy az antioxidánsok célzott alkalmazása komoly haszonnal járhatna az influenza tüdőt érintő szövődményeinek jövőbeli megelőzésében" - mondta Sadis Matalon, a tanulmány egyik társszerzője.

[origo] egészség

Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara