[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Természetes gyógymód bélgyulladásra [origo] egészség 2009. november 6., péntek, 17:15 Utolsó módosítás: 2009. november 6., péntek, 16:41

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket. Állatkísérletekben és emberi sejttenyészeteken végzett kísérleteik során a szakemberek azt tapasztalták, hogy a Bacillus polyfermenticus nevű baktérium a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő egerekben csökkentette a belek vérzését és a szövetek gyulladását, elősegítette a testsúlygyarapodást, emellett serkentette az új vérerek képződését is.A Bacillus polyfermenticus törzseket Japánban és Dél-Koreában már jelenleg is alkalmazzák például a hasmenés és a székrekedés kezelésére (képünk illusztráció)
 

Ajánló

Bélbetegségek

A rovat legújabb cikkei:

Refluxbetegség és légúti panaszok

Új eljárás a reflux kezelésére

A rákkockázatot vizsgálták a krónikus bélbetegségek kezelésében

Egy fehérje védhet meg a gyomorfekélytől

Béltisztítást befolyásoló tényező az elhízás

Vastagbélrákszűrés vérből, molekuláris genetikai teszttel

Eunok Im és munkatársai az American Journal of Physiology című folyóirat legújabb számában számoltak be róla, hogy a már eddig is jótékony hatásúnak tartott probiotikumok a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteinek enyhítésében is használhatóak lennének. A probiotikum névvel azokat a baktériumokat jelölik, amelyeket táplálékkiegészítőkkel vagy különféle tejtermékek és más élelmiszerek fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe. A bélcsatornánkban természetes körülmények között is előforduló hasznos baktériumokra hasonlító probiotikumok közül a tejsavbaktériumok egyes típusai a legjelentősebbek és a legismertebbek: ezek többsége a Lactobacillus, kisebb részük pedig a Streptococcus törzsekhez tartozik, ezen kívül elterjedten alkalmazzák még a Bifidobacterium nemzetségbe tartozó fajokat is.

Az új tanulmányban a Japánban és Dél-Koreában már jelenleg is forgalmazott Bacillus polyfermenticus törzseket alkalmazták: a két részből álló kísérlet egyik felében egereket, másik felében pedig az emberi bélcsatornából származó sejteket használtak. A fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő állatok szervezetébe a betegségnek abban a szakaszában juttatták be a baktériumokat, amikor az még nem járt komolyabb gyulladással. A probiotikus kezelés nemcsak hogy enyhítette a vastagbélgyulladás tüneteit, de emellett még az új vérerek képződését is serkentette, amely alapvető fontosságú a megfelelő sebességgel zajló sebgyógyuláshoz.

A kísérlet második fázisában emberi sejttenyészetekben is megvizsgálták a probiotikus baktérium lehetséges jótékony hatásait. Az élő szervezeten kívül végzett vizsgálatok megerősítették, hogy a Bacillus polyfermenticus baktériumok jelenléte valóban fokozza az érképződéshez szükséges élettani folyamatok aktivitását - olvasható a WebMD beszámolójában.

"Az új erek képződésével kapcsolatos korábbi tanulmányok ugyan azt mutatták, hogy ez a folyamat is fontos szerepet játszik a betegség tüneteinek felerősödésében, eredményeink azonban az érképződés egy jótékony hatására is rávilágítottak: ha valamelyest már csillapodott a betegség fellángolása, akkor az érképződés fokozódása már nem a tünetek súlyosbodását, hanem épp a gyógyulást segíti elő" - mondta Im.
Gyulladásos bélbetegségek: fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség

A fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség két különböző kórkép, amelyeknek azonban sok közös vonása van. Mindkettő a belek ismeretlen eredetű, idült, gyulladásos megbetegedése. A tünetek is sokban hasonlítanak egymásra, továbbá a gyógyszeres kezelés során is sok azonos hatóanyagot alkalmaznak. Mindkét betegség általában 15 és 30 éves kor között kezdődik, és egyforma gyakorisággal érinti a nőket és a férfiakat. Magyarországon összesen körülbelül 15-17000 ember szenved valamilyen gyulladásos bélbetegségben, a két betegség közül a fekélyes vastagbélgyulladás fordul elő gyakrabban. A főbb tünetek között egyaránt szerepelhet a hasi fájdalom, a hasmenés (ez esetenként véres székletet is eredményezhet), a testsúlycsökkenés, valamint a spontán végbéltáji vérzés.

A gyulladásos bélbetegségek oka ma még ismeretlen, ezért ezeket a kórképeket egyelőre nem tudják véglegesen meggyógyítani. A rendelkezésre álló kezelésekkel annyi azonban elérhető, hogy a beteg gyakorlatilag változatlan életminőséget és aktivitást folytathasson a betegség jelentkezése után is. Általában hosszan tartó, nem ritkán pedig egész életre szóló kezelésre van szükség, amit a panaszmentes időszakban is érdemes fenntartani. A jelenleg használatban lévő gyógyszerek sikeresen csökkentik a gyulladást, és ezzel visszaszorítják a panaszokat is. A kezelések fő célja jelenleg a heveny tünetek mérséklése és a betegség fellángolásának késleltetése.

A fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség kezeléséről orvosi jegyzetünkben olvashatnak bővebben.
[origo] egészség

Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara