[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat [origog egészség 2009. november 6., péntek, 14:30 Utolsó módosítás: 2009. november 6., péntek, 14:02

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását és a már létrejött károsodás is kezelhetővé vált - egyelőre csak egérkísérletekben.

Az akut tüdőkárosodásban a tüdőhólyagocskák falát behálózó vérerek falának hámsejtjei károsodnak: az erekből ennek következtében folyadék áramlik a tüdőhólyagocskákba, ami enyhébben vagy súlyosabban károsítja a tüdőt. Erre a problémára mindeddig nem sikerült hatékony gyógymódot találni, Dr. Kishore Wary és kollégái (University of Illinois) azonban egy lépéssel közelebb jutottak a megoldáshoz: egerek csontvelőiből olyan elősejteket sikerült izolálniuk, amelyek képesek voltak megakadályozni a kísérletesen kiváltott akut tüdőkárosodás kialakulását. A már kialakult sérülést szintén hatékonyán orvosolták ezek a sejtek - olvasható a ScienceDaily beszámolójában.

A felszínükön hordozott fehérjék után Flk-1-nek, illetve CD34-nek nevezett elősejtek csak nagyon kis százalékát teszik ki a csontvelő őssejtjeinek. A tanulmány vezető szerzője szerint a tüdőléghólyagocskák hámsejtjei (endothéliumsejtek) éppen azért nem képesek regenerálódni, mert igen hosszú élettartamúak: átlagosan csak mintegy 5 év alatt cserélődnek le. A vérben bármely időpontban csak igen kevés olyan elősejt (progenitor sejt) kering, amely később aztán képes endothéliumsejtté alakulni.

"A tüdőhólyagocskákban egyszerűen nem állnak rendelkezésre azok az őssejtek, amelyek a regenerációhoz szükségesek lennének" - mondja a farmakológus. A kutatóknak azonban most olyan módszert sikerült kifejleszteniük, melynek segítségével felszaporíthatták ezeket az elősejteket. Emellett a "ragadósságukat" is fokozták, a sejtek így nagyobb számban voltak képesek megtapadni a tüdő léghólyagocskáinak felszínén.

Az őssejtek úgynevezett integrineket (sejtfelszíni receptormolekulák) hordoznak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy célpontjaikhoz csatlakozva javító mechanizmusokat indítsanak be. A sejtek "ragadósságának" fokozása - vagyis a sejtfelszíni integrinmolekulák számának növelése - vélhetően az őssejtek regenerációs képességét is fokozza" - mondja Wary. A kísérletek egyelőre igazolták ezt a feltevést. Amikor az előzőleg akut tüdőkárosodást okozó szerekkel kezelt egerekbe Flk és CD34 receptormolekulákkal dúsított felszínű őssejttenyészetet juttattak be, az elősejtek képesnek mutatkoztak a tüdőbetegség okozta károsodások kiküszöbölésére. A léghólyagocskákban megelőzték a folyadékfelhalmozódást és a túlélési rátát is javították.

Az egérmodell Wary szerint nemcsak azt igazolta, hogy őssejtekkel eredményesen lehetne kezelni az akut tüdőkárosodást, hanem sokat segített az elősejtek regenerációs munkájának megértésében is. "A terápiás elősejtek integrineket használnak arra, hogy a sérült területekhez kapcsolódjanak, és ott molekuláris és sejtes javító mechanizmusokat hozzanak működésbe" - mondta Wary. A kutatók remélik, hogy az őssejtterápia ezen fajtáját idővel az emberi tüdőkárosodás kezelésére is alkalmassá lehet majd tenni.

A kutatók a Stem Cells című szaklap októberi számában publikálták eredményeiket.

Forrás: ScienceDaily

[origo] egészség


Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara