[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Hogyan károsít a cigarettafüst? [origo] egészség 2009. november 4., szerda, 18:45 Utolsó módosítás: 2009. november 4., szerda, 18:15

A cigarettafüst a falósejtek aktivitásának gátlásán keresztül csökkenti a tüdőt megtámadó baktériumok elleni küzdelem eredményességét - írják spanyol kutatók. Ennek során leggyakrabban a légúti fertőzéseket okozó, illetve a krónikus légúti megbetegedések előrehaladását gyorsító Haemophilus influenzae elleni védekezés szenved hiányt az új tanulmány szerint.

A Haemophilus influenzae baktériumok jelenléte egészséges emberekben észrevétlen is maradhat, egyes esetekben ugyanakkor agresszív megbetegedéseket okozhat. Utóbbiak közé tartozik az agyhártyagyulladás, az orrmelléküreg-gyulladás, a tüdőgyulladás vagy a krónikus légcsőhurut (bronchitis). A kórokozót igen gyakran mutatják ki krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) is, illetve a már említett krónikus légcsőhurut esetén.

Az alveoláris makrofágok, vagyis a léghólyagocskákban található fehérvérsejtek részei a tüdő természetes védekezőrendszerének, és alapvető szerepet játszanak a baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. Az már korábban is felmerült, hogy a cigarettafüst valamilyen módon kapcsolatba hozható a Haemophilus influenzae okozta fertőzésekkel, eddig azonban nem volt ismert, hogy hogyan. A spanyol Joan March kórház kutatói új tanulmányukban arra kínálnak egy lehetséges magyarázatot, hogy mindez hogyan megy végbe.

A kórokozók elleni védekezés során az alveoláris makrofágok azok, amelyek a baktériumokhoz kapcsolódnak, majd bekebelezik őket: az élő szervezeten kívüli sejttenyészeteken végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a cigarettafüst éppen ennek a bekebelezési folyamatnak a hatékonyságát csökkenti. Ez abból vált nyilvánvalóvá a kutatócsoport számára, hogy a cigarettafüstnek kitett makrofágok gyulladáscsökkentő szerrel történő kezelése nem kompenzálta az immunrendszer sejtjeinek hatékonyságcsökkenését.

A tanulmány az Infection and Immunity című szaklap októberi számában jelent meg.

Forrás: Sciencedaily

[origo] egészség


Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara