[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Refluxbetegség és légúti panaszok Gelley Fanni 2009. november 2., hétfő, 12:45 Utolsó módosítás: 2009. november 2., hétfő, 12:34

A refluxbetegségben jelentkező felsőlégúti panaszok esetén nem minden esetben indokolt, illetve hatékony a protonpumpagátló kezelések rutinszerű alkalmazása - derült ki egy nagy európai tanulmányból.

A refluxbetegség (GERD) során a savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszaáramlása (reflux) okoz változó tüneteket. A GERD-ben szenvedő betegeknél gyakran jelentkeznek különböző felső légúti panaszok (száraz köhögés, rekedtség, krákogás). Egyes tanulmányok a gyomorsavcsökkentő (protonpumpagátló) gyógyszerek kedvező hatását igazolták a felső légúti panaszok esetén, megerősítve a feltevést, hogy e panaszok hátterében a savas refluxos epizódok játszanak elsődleges szerepet. Más tanulmányok azonban ezt nem támasztották alá, a panaszok hátterében tehát egyéb tényezők szerepe feltételezhető.

A fuldai klinika munkatársai egy európai, több centrumban végzett vizsgálat során a refluxbetegségben szenvedő betegek felső légúti panaszainak előfordulását tanulmányozták. A felső légúti panaszok megszűnte, és különböző tényezők (életkor, nem testtömegindex, alkoholfogyasztás, dohányzás, emésztőrendszeri panaszok, GERD típusa, időtartama, családi előfordulása) között kerestek összefüggéseket. A GERD-es betegek 8 hetes protonpumpagátló kezelésben részesültek. A szerzők a kezelés után 5 évig követték nyomon a betegek panaszainak változását. 2886 beteg közül összességében a felső légúti panaszok előfordulása kezdetben 10,6 százalékos, míg 5 év elteltével 8,8 százalékos volt. 5 év elteltével a résztvevők 2 százalékában a panaszok továbbra is fennálltak, 8 százalékuknál megszűntek, majd 7 százalékuknál jelentkeztek új panaszként az 5 év során.

Az eredmények alapján a panaszok mérséklődése független volt a GERD típusától, a refluxos emésztőrendszeri panaszoktól, a refluxbetegség időtartamától, és a protonpumpagátló terápiától is. A tanulmány szerint tehát a gyomorsav okozta gége irritáció nem elsődleges oka az idült felső légúti panaszok kialakulásának. E panaszok hátterében a betegek nagyobb részében inkább más, az alapbetegségtől független tényezők (allergia, környezet) szerepe feltételezhető. Az eredményekből levonható a következtetés, miszerint a protonpumpagátló terápia nem csökkenti a refluxbetegséghez gyakran társuló felső légúti panaszokat. A savcsökkentő kezelés rutinszerű alkalmazása e panaszok mérséklése céljából tehát nem indokolt. A szakemberek elsődleges feladata azon betegek kiszűrése, akiknél a felső légúti panaszokat valóban a savas refluxos epizódok okozzák.

[origo] egészségÚj elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara