[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
Új segítség a férfi terméketlenség kezelésére [origo] egészség 2009. október 31., szombat, 15:15 Utolsó módosítás: 2009. november 6., péntek, 17:02

A Stanford Egyetem kutatói már laboratóriumi körülmények között is képesek voltak rá, hogy emberi embrionális őssejteket működő ivarsejtekké alakítsanak: a felfedezés példa nélküli lehetőségeket nyit a meddőség okainak megértéséhez, illetve terápiás eljárások kifejlesztéséhez. Az eredmény betekintést nyújt az emberi fejlődés eddig kevéssé ismert szakaszába is.

A petesejtek és a hímivarsejtek kialakulásának korai szakaszában bekövetkező genetikai hibák nagyban felelősek mind a női, mind pedig a férfi terméketlenségért. Mindeddig azonban igen kevés lehetőség adódott az emberi ivarsejtek fejlődésének tanulmányozására, mégpedig azért, mert ezek kialakulása az embrió fejlődésének első két hetében játszódik le.

A Renee Reijo Pera vezette kutatócsoport (Stanford University, California) olyan eljárást fejlesztett ki, melynek segítségével az emberi embrionális őssejtek zöldre színeződtek, ha megindult petesejtté, illetve hímivarsejtté történő differenciálódásuk. Az ivarsejtek vizsgálatából kiderült, hogy mely gének irányították a differenciálódáshoz szükséges gének ki- és bekapcsolását. Az ivarsejtté történő átalakulás kezdetéért a DAZL nevű gén felelős. Ennek működésbe lépése után még további két másik gén kapcsolódik be, melyek nélkülözhetetlenek az ivarsejtté érés folyamatához.

A felfedezés fontossága abban áll, hogy ezentúl lehetővé válik majd az ivarsejtek kialakulásának laboratóriumi - élő szervezeten kívüli - vizsgálata, míg eddig csak állatokból, ritkább esetekben emberi ivarszervekből kinyert szövetek vizsgálatára volt lehetőség. Így sor kerülhet a különböző környezeti faktorok és szennyező anyagok ivarsejtképződésre gyakorolt hatásának tanulmányozására is. "Csak az ilyen faktorok hatásainak megértése után remélhetjük új diagnosztikai eljárások és terápiák kifejlesztését" - mondta Darren Griffin, genetikus (University of Kent).

Allan Pacey, a Sheffield Egyetem andrológusa szerint mindez segíthet a férfi terméketlenség gyógyításában, nem feltétlenül a spermiumok laboratóriumban történő előállításával, hanem specifikus terápiás célpontok kijelölésével. A jövőben tehát akár gyógyszeres kezelésekkel is elérhető lesz a termékenyítőképes spermiumok kialakulásának elősegítése.

A kutatás részletesebb, angol nyelvű összefoglalója a Stanford Egyetem sajtóközleményében olvasható.

[origo] egészség

Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

ISTENHEGYI GÉNDIAGNOSZTIKA

Terhesség hétről-hétre Hírlevelünkből hetente tájékozódhat a magzat fejlődéséről és az Önnek éppen esedékes vizsgálatokról
Down-kór szűrés anyai vérből és ultrahanggal A legkorszerűbb módszerekkel a Down-kór 90-95%-os biztonsággal szűrhető
Magzati rendellenesség - szűrés Korszerű géndiagnosztika és kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére
Meddősségi vizsgálatok Az esetek döntő többségében hatékony módszerekkel a meddőség kezelhető
Családtervezés A fogamzásra történő felkészüléssel sokat tehetünk azért, hogy egészséges gyermekünk szülessen

RIPORTOK, INTERJÚK

Down-kór Hallgassa meg Dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyásszal készült interjúnkat!
A nyitott gerinc Hallgassa meg szakemberrel készített interjúnkat a nyitott gerincről!
Szűrővizsgálatok A fogantatás előtti és utáni szűrővizsgálatok jelentősége - interjú a szakértővel.
Rendellenességek Interjú Kónya Mártonnal a terhesség alatt diagnosz- tizálható rendellenességekről.

SZAVAZÁS

Tudja-e Ön milyen szűrővizsgálatok érhetők el gyermekvállalással és terhességgel kapcsolatosan?
  • Igen
  • Nem
  • Nem, de szívesen hallanék róla
A szavazás állása

PARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara