[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Új eljárás a reflux kezelésére [origo] egészség 2009. október 29., csütörtök, 15:45 Utolsó módosítás: 2009. október 29., csütörtök, 15:20

Sebészeti beavatkozás nélkül szüntetik meg a Boston Medical Center (BMC) orvosai az eddig csak laparoszkópiával vagy hagyományos műtéttel helyreállítható reflux betegséget.

Az EsophyX TIF-nek nevezett új, szájon keresztül endoszkóppal elvégezhető beavatkozás során a sebészek metszés ejtése nélkül állíthatják helyre a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó záróizom működését, megszüntetve ezzel a savas reflux tüneteit. A refluxnak, illetve az angol orvosi rövidítéssel gerd-nek is nevezett betegséget ennek a záróizomnak a hibás működése okozza. Normális esetben egy falat étel lenyelése után az említett záróizom automatikusan megnyílik, lehetővé téve, hogy az étel bekerüljön a gyomorba, majd ezután bezáródik, hogy a savas kémhatású gyomortartalommal összekeveredett táplálék ne juthasson vissza a nyelőcsőbe.

A kezeletlen refluxbetegség a nyelőcső krónikus gyulladását, súlyos esetben kifekélyesedését is okozhatja. A kezeletlen nyelőcsőfekély pedig potenciális táptalaja lehet a Barrett-nyelőcsőnek nevezett betegségnek, mely rákmegelőző állapot kialakulásához, az esetek kis százalékában pedig nyelőcsőrák kialakulásához vezethet. (Ezzel kapcsolatban lásd kapcsolódó cikkeinket: Minimális beavatkozással is hatékonyan kezelhető a kezdődő nyelőcsőrák, A Barrett-nyelőcső sikeres kezelése rádiófrekvenciás eljárással, Újfajta fagyasztásos eljárást dolgoztak ki nyelőcsőrák ellen.)

"A laparoszkópiával és a hagyományos sebészeti beavatkozással összehasonlítva az endoszkóppal kezelt betegek kevesebb érzéstelenítést igényelnek, maga a beavatkozás kevesebb komplikációval, valamint rövidebb kórházi tartózkodással jár, és gyorsabb felépülést ígér. A betegek általában a beavatkozást követő napon hazatérhetnek és munkába is állhatnak" - mondja Dr. Miguel Burch, a BMC orvosa. "A reflux kezelésére szolgáló, vény nélkül kapható gyógyszerek csökkentik a gyomorsav termelését, ezáltal a savas reflux okozta tüneteket, nem szüntetik meg azonban a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását, vagyis magát a refluxot. Így tehát a reflux továbbra is megtörténik, nem okoz azonban a pácienst óva intő tüneteket. Azon páciensek számára, akik nem elégszenek meg a gyógyszeres kezeléssel, illetve akik aggódnak a gyógyszerek hosszú távú mellékhatásai miatt, az endoszkópos eljárás lehet az ideális megoldás" - mondja Dr. Hiran Fernando, aki ugyancsak végez ilyen beavatkozásokat.

A reflux egyike a leggyakoribb betegségeknek: naponta tüneteket okozó, komoly savas visszafolyás a betegek mintegy negyedében fordul elő kedvezőtlenül befolyásolva életminőségüket. A BMC orvosai szerint az anatómiai korrekció mindenképpen szükséges a betegség súlyosbodásának megállítására. Ugyanakkor még a laparoszkópos beavatkozás is járhat kellemetlen mellékhatásokkal, melyek miatt jelenleg csak a refluxban szenvedő betegek kevesebb mint egy százaléka választja a műtéti beavatkozást.
Kapcsolódó anyagaink:

Minimális beavatkozással is hatékonyan kezelhető a kezdődő nyelőcsőrák:

A korai stádiumban lévő nyelőcsőrák ugyanolyan hatékonyan kezelhető endoszkópos terápiával, mint a nyelőcső ennél sokkal bonyolultabb beavatkozást jelentő műtéti eltávolításával - derül ki a Mayo Klinika kutatóinak új tanulmányából.

A Barrett-nyelőcső sikeres kezelése rádiófrekvenciás eljárással:

A nem kezelt refluxbetegség következtében úgynevezett Barrett-nyelőcső fejlődhet ki, ami jelentősen növeli a rák kialakulásának kockázatát az érintett területen. Egy új klinikai vizsgálat során rádiófrekvenciás kezeléssel sikerrel gyógyították a kezdeti stádiumban lévő Barrett-nyelőcsövet: az új módszerrel a csaknem 3,3 millió amerikait érintő betegség hatékony terápiája válhat elérhetővé.

Újfajta fagyasztásos eljárást dolgoztak ki nyelőcsőrák ellen:


A dallasi Texas Egyetem gyógyászati központjának munkatársai újfajta eljárással próbálják megakadályozni, hogy a Barrett-nyelőcsővel rendelkező pácienseknél ne alakulhasson ki nyelőcsődaganat: a krioablációnak nevezett fagyasztásos módszer elősegíti a károsodott szövetdarabok lelökődését, ami lehetővé teszi, hogy a helyükön egészséges sejtek növekedése indulhasson meg.
[origo] egészség

Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara