[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az egészséges sejtek is elősegíthetik a tumornövekedést [origo] egészség 2009. október 22., csütörtök, 12:15 Utolsó módosítás: 2009. október 22., csütörtök, 12:38

Korábban úgy gondolták, hogy az emlődaganatokban megtalálható rákos sejtek és az ezeket körülvevő egészséges sejtek egymás mellett léteznek, de nem lépnek egymással kölcsönhatásba. A normálisnak tűnő sejtek azonban előmozdíthatják a tumor belsejében található sejtek rosszindulatú elfajulását, és most az is kiderült, hogy mi áll e befolyásolás molekuláris hátterében.

A tumort körülvevő sejtek bizonyos típusában megtalálható úgynevezett PTEN gén drasztikusan megváltoztathatja a tumor környezetét, mégpedig olyan módon, melynek hatására fokozódik a tumor növekedése - olvasható a Nature legújabb számában. A kutatási eredmények az emlőrákon és más daganatfajtákon kívül olyan betegségek alaposabb megértését is elősegíthetik, melyekben a helyi szövetkörnyezet milyensége befolyással van a betegség alakulására. Ezek közé tartozik például a tüdőfibrózis, melyben a légzőfelület rovására kötőszövet szaporodik fel, de ilyenek az idegszövet pusztulásával járó neurodegeneratív betegségek is, mint például a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.

A PTEN gén egy olyan fehérjét termel, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek anyagcseréjének szabályozásában. Ez a fehérje sok emberi rákos sejtben nem található meg, aminek az új tanulmány szerint azért van jelentősége, mert a PTEN-gén fehérjetermékének hiánya a daganatot körülvevő kötőszöveti sejtekben drasztikusan megváltoztatja a daganat környezetének struktúráját és az ott zajló biokémiai folyamatokat. Ennek hatására növekszik például a kollagén szintje, új vérerek képződése indul meg, a tumor körül pedig a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó makrofágok jelennek meg.

"A PTEN jelenléte a daganatot körbevevő kötőszöveti sejtekben fontos szerepet játszik a daganat növekedésének megakadályozásában" - mondta Michael Ostrowski, az Ohio Állami Egyetem Rákkutató Központjának molekuláris és sejtszintű biokémiai intézetének igazgatója. A kutatók ennek kimutatására egérmodellben távolították el a PTEN gént az emlőmirigyek kötőszöveti sejtjeiből: meglepődve tapasztalták, hogy a PTEN egy másik gént, az úgynevezett Ets2-t is szabályozza, mely utóbbi a PTEN hiányában felelős a tumor környezetében bekövetkező változások szabályozásáért.

"Állatmodellünk meglepően jól mintázza az emberi emlődaganatot, ezért olyan kísérleti szerek megtalálását segíthető elő a jövőben, amelyek kombinált kezelésekben segíthetnének a tumor környezetében található hibásan működő sejtek, valamint a rákos sejtek célbavételében" - állítja Gustavo Leone, az egyetem molekuláris virológia, immunológiai és orvosgenetikai tanszékének docense.

A tanulmány a Nature október 22-ei számában jelenik meg.

[origo] egészség

Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara