Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás
2009. október 22., csütörtök, 8:30
A Pittsburgh Egyetem orvostudományi karának kutatói egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól. A módszer különlegessége, hogy az egészséges szövetek védelmén túl a tumorok pusztulását is elősegítette.
Hosszabb távon komoly mellékhatásokkal is járhat a sugárkezelés


A sugárkezelés sajnos nem csak a daganatos sejteket pusztítja
 

Ajánló

Célzott daganatterápiás eljárások

A rovat legújabb cikkei:

A remény hal meg utoljára

Megjelent a Rákgyógyítás legújabb száma

Szövettani vizsgálattal is megállapítható az emlőrákra való hajlam

Miniatűr labor mérné az emlőrák kockázatát

Vidéki városokban folytatódik az emlőrák elleni összefogás

Nem ráknak neveznék a korai emlőrákot

Október: az emlőhónap, őszi betegnap a HER2 betegklubban

A Science nemrég indított új tematikus folyóiratában, a Science Translational Medicine legújabb számában ma ismertetett tanulmány azoknak a daganatos betegeknek segíthetne, akik terápiájuk során sugárkezelésre szorulnak. Ők sajnos nincsenek is annyira kevesen: a páciensek csaknem felénél kerül sor a kiegészítésként vagy fő terápiás módszerként alkalmazott, nagy energiájú sugarakkal végzett kezelésre. Ezzel azonban sokszor az egészséges sejtek és szövetek pusztulása vagy károsodása is együtt jár, amelynek mellékhatásként hányás és hányinger, bőrkiütések, gyengeség és fáradtságérzet léphet fel. A hosszabb távon végzett kezeléseknél pedig teljesen egyértelmű, hogy idővel az egészséges szövetek egy része is hegesedésnek, majd pusztulásnak fog indulni (a sugárkezelésről bővebben a Daganatok.hu cikkében olvashatnak).

Csaknem teljes védelem az egészséges szöveteknek

A kutatók a jelátviteli folyamatokban résztvevő egyik anyagcsere-útvonal újonnan történt azonosításától várnak előrelépést a sugárkezelések mellékhatásainak csökkentésében. Jeff S. Isenberg és munkatársai egereken végzett kísérleteik során fedezték fel, hogy a thrombospondin-1 nevű molekula gátlásával jelentősen befolyásolható a nagy energiájú sugarak rákos és egészséges sejtekre gyakorolt hatása. Kiderült, hogy ha a molekulát nem engedik hozzákötődni a tumorsejtek felszínén is megtalálható receptorához (CD47), az a hagyományos és a nagyon magas dózisban végzett sugárkezelés esetén is csaknem teljes védelmet jelent az egészséges szövetek számára - olvasható a tanulmányról megjelentetett sajtóközleményben.

"Alig hittük el, amit tapasztaltunk" - mondta Isenberg. "Az immunsejteket - falósejteket -  védő hatás egyaránt érvényesült az egerek bőr- és izomszövetében, sőt a csontvelő sejtjeiben is. A sugárkezelés következtében egyébként pusztulásra ítélt egészséges immunsejtek életképesek és funkcionálisak maradtak abban az esetben, ha a sugárterápiát megelőzően a thrombospondin-1 kötődését gátló vegyületekkel kezeltük az állatokat."

Természetesen itt is felmerültek azok a félelmek, amelyek szerint az egészséges immunsejtek védelmére alkalmazott eljárással nemcsak a megőrizni kívánt szöveteket, hanem a tumorsejteket is sikerül megvédeni. A CD47 receptor aktivitásának csökkentése azonban egy nemvárt hatással is járt, nevezetesen a tumor újranövekedésének jelentős mértékű késleltetésével. (Az eljárást angol feliratokkal szemléltető ábra itt tekinthető meg.)

A pontos mechanizmus még nem tisztázott

Az egyelőre a kutatóknak sem teljesen világos, hogy a CD47 receptor jelátviteli útvonalának blokkolása miként váltja ki az egerekben megfigyelt hatásokat. "Lehetséges, hogy a sugárzás - amellett, hogy elpusztítja a tumorsejteket - egyben legyengíti a szervezet tumorokkal szembeni immunreakcióját is, a CD47 gátlásával viszont elérhető, hogy az immunsejtek épek maradjanak. Ugyanígy lehetséges az is, hogy a CD47 receptorok számának a daganatsejtek felszínén történő csökkentése védtelenebbé teszi a tumort a beteg immunrendszerének támadásával szemben. Egy harmadik magyarázat szerint kevésbé károsodnak az erek falának sejtjei, így hatékonyabb marad a véráramlás: ez szintén megnövelheti a szervezet tumorokkal szembeni természetes védekezőreakciójának hatékonyságát" - olvasható a tanulmányban.

Isenberg kutatócsoportja a jövőben más betegségek kezelésében is meg szeretné vizsgálni, hogy milyen hatással bír thrombospondin-1/CD47 jelátviteli útvonalának gátlása: lehetséges, hogy a módszer alkalmazható lenne a tüdőben fellépő magasvérnyomás, a szívinfarktusok és a sarlósejtes vérszegénység kezelésében, továbbá a sebgyógyulás folyamatának felgyorsításában is.

[origo] egészség

A cikket az alábbi címen találja: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0943/190937/