[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás [origo] egészség 2009. október 22., csütörtök, 8:30 Utolsó módosítás: 2009. október 22., csütörtök, 12:38

A Pittsburgh Egyetem orvostudományi karának kutatói egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól. A módszer különlegessége, hogy az egészséges szövetek védelmén túl a tumorok pusztulását is elősegítette.

Hosszabb távon komoly mellékhatásokkal is járhat a sugárkezelés
A Science nemrég indított új tematikus folyóiratában, a Science Translational Medicine legújabb számában ma ismertetett tanulmány azoknak a daganatos betegeknek segíthetne, akik terápiájuk során sugárkezelésre szorulnak. Ők sajnos nincsenek is annyira kevesen: a páciensek csaknem felénél kerül sor a kiegészítésként vagy fő terápiás módszerként alkalmazott, nagy energiájú sugarakkal végzett kezelésre. Ezzel azonban sokszor az egészséges sejtek és szövetek pusztulása vagy károsodása is együtt jár, amelynek mellékhatásként hányás és hányinger, bőrkiütések, gyengeség és fáradtságérzet léphet fel. A hosszabb távon végzett kezeléseknél pedig teljesen egyértelmű, hogy idővel az egészséges szövetek egy része is hegesedésnek, majd pusztulásnak fog indulni (a sugárkezelésről bővebben a Daganatok.hu cikkében olvashatnak).

Csaknem teljes védelem az egészséges szöveteknek

A kutatók a jelátviteli folyamatokban résztvevő egyik anyagcsere-útvonal újonnan történt azonosításától várnak előrelépést a sugárkezelések mellékhatásainak csökkentésében. Jeff S. Isenberg és munkatársai egereken végzett kísérleteik során fedezték fel, hogy a thrombospondin-1 nevű molekula gátlásával jelentősen befolyásolható a nagy energiájú sugarak rákos és egészséges sejtekre gyakorolt hatása. Kiderült, hogy ha a molekulát nem engedik hozzákötődni a tumorsejtek felszínén is megtalálható receptorához (CD47), az a hagyományos és a nagyon magas dózisban végzett sugárkezelés esetén is csaknem teljes védelmet jelent az egészséges szövetek számára - olvasható a tanulmányról megjelentetett sajtóközleményben.

"Alig hittük el, amit tapasztaltunk" - mondta Isenberg. "Az immunsejteket - falósejteket -  védő hatás egyaránt érvényesült az egerek bőr- és izomszövetében, sőt a csontvelő sejtjeiben is. A sugárkezelés következtében egyébként pusztulásra ítélt egészséges immunsejtek életképesek és funkcionálisak maradtak abban az esetben, ha a sugárterápiát megelőzően a thrombospondin-1 kötődését gátló vegyületekkel kezeltük az állatokat."

Természetesen itt is felmerültek azok a félelmek, amelyek szerint az egészséges immunsejtek védelmére alkalmazott eljárással nemcsak a megőrizni kívánt szöveteket, hanem a tumorsejteket is sikerül megvédeni. A CD47 receptor aktivitásának csökkentése azonban egy nemvárt hatással is járt, nevezetesen a tumor újranövekedésének jelentős mértékű késleltetésével. (Az eljárást angol feliratokkal szemléltető ábra itt tekinthető meg.)

A pontos mechanizmus még nem tisztázott

Az egyelőre a kutatóknak sem teljesen világos, hogy a CD47 receptor jelátviteli útvonalának blokkolása miként váltja ki az egerekben megfigyelt hatásokat. "Lehetséges, hogy a sugárzás - amellett, hogy elpusztítja a tumorsejteket - egyben legyengíti a szervezet tumorokkal szembeni immunreakcióját is, a CD47 gátlásával viszont elérhető, hogy az immunsejtek épek maradjanak. Ugyanígy lehetséges az is, hogy a CD47 receptorok számának a daganatsejtek felszínén történő csökkentése védtelenebbé teszi a tumort a beteg immunrendszerének támadásával szemben. Egy harmadik magyarázat szerint kevésbé károsodnak az erek falának sejtjei, így hatékonyabb marad a véráramlás: ez szintén megnövelheti a szervezet tumorokkal szembeni természetes védekezőreakciójának hatékonyságát" - olvasható a tanulmányban.

Isenberg kutatócsoportja a jövőben más betegségek kezelésében is meg szeretné vizsgálni, hogy milyen hatással bír thrombospondin-1/CD47 jelátviteli útvonalának gátlása: lehetséges, hogy a módszer alkalmazható lenne a tüdőben fellépő magasvérnyomás, a szívinfarktusok és a sarlósejtes vérszegénység kezelésében, továbbá a sebgyógyulás folyamatának felgyorsításában is.

[origo] egészség
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara