[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Egy fehérje védhet meg a gyomorfekélytől [origo] egészség 2009. október 19., hétfő, 9:30 Utolsó módosítás: 2009. október 19., hétfő, 9:05

A gyomorfalat bélelő hámréteg felszínén olyan fehérjét sikerült azonosítani, amely kulcsfontosságú lehet a gyomorfekélyt is okozó baktérium elleni védekezésben: a felfedezés részben magyarázatot adhat rá, hogy az átlagosan minden második emberben jelenlévő bakteriális fertőzés miért marad tünetmentes egyeseknél, és miért betegít meg másokat.

Piszkos kézzel is terjedhet a baktérium
A Helicobacter pylori nevű baktérium az emberek szájüregében és gyomor-bélrendszerében élő, a népesség jelentős részében jelenlévő baktériumfaj. A gyomornyálkahártya idült gyulladását okozza, a gyomorfekély kialakulásának egyik leggyakoribb kockázati tényezője, és szerepe lehet a gyomorrák létrejöttében is. Szennyezett étel vagy piszkos kéz útján feltehetőleg emberről emberre terjed: aki egyszer már elkapta a fertőzést, az élete végéig hordozhatja a kórokozót. Kimutatására a kilégzéses teszt vagy a gyomortükrözés során vett nyálkahártya-szövetminta vizsgálata alkalmas, a baktérium pedig antibiotikumok adásával irtható ki a szervezetből.

A svéd Sahlgrenska Academy (Göteborg Egyetem) kutatói legújabb tanulmányukban olyasmire bukkantak, ami legalább részben megmagyarázhatja a gyomorfekély kialakulására való hajlamban tapasztalható egyéni különbségeket. A Helicobacter pylori baktériumot a népesség csaknem fele hordozza, sokaknál azonban ennek ellenére sem jelentkezik semmilyen komolyabb gyomorprobléma. Másoknál ezzel szemben akkor is kifejlődik a betegség, ha életmódjuk és életkörülményeik (például a stresszes életmód és a rendszertelen táplálkozás) mindenben megegyeznek az életük végéig tünetmentes egyénekével. További veszély, hogy ha a tünetek ellenére sem fordulunk orvoshoz, akkor a bakteriális fertőződés eredményeként létrejött fekélyből idővel gyomorrák is kialakulhat (a probléma megelőzésének lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat részletesebben: A brokkoli csökkenti a gyomorrákot okozó baktériumfertőzések súlyosságát).

Csalétek a kórokozónak

A Public Library of Science Pathogens című folyóiratban teljes terjedelmében is olvasható beszámoló szerint a gyomrot belülről bélelő hámszövet felszínén található MUC1 nevű fehérje komoly szerepet játszhat abban, hogy szervezetünk sikeresen elhárítsa a kórokozó baktériumok támadását. Ha a fehérjéket a megfelelő nagyítású mikroszkóppal vizsgáljuk, akkor valami olyasmit láthatunk, mintha egy bokros területen - ez a gyomor hámjának felszíne - néhány fa helyezkedne el: ez a kép abból adódik, hogy a MUC1 némileg magasabb, mint a hámsejteken található egyéb függelékek. Ennek köszönhető az is, hogy a Helicobacter pylori baktériumok könnyedén képesek kapcsolódni ezekhez a fehérjékhez: ha ez megtörtént, már csak igen ritkán sikerül megfertőzniük a gyomor hámsejtjeit.

Forrás: Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung

Az ábra a baktériumfertőzés folyamatát mutatja: a kórokozók a gyomornyálkahártya hámsejtjeit támadják meg (Forrás: Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung)
 
"A MUC1 fehérjék - egy hasonlattal élve - ideális csalétekként szolgálnak a kórokozók számára: akár azt is mondhatjuk, hogy ez a gyomor egyik védelmi rendszere, amely megakadályozza, hogy a baktériumok közeli kapcsolatot létesítsenek a gyomorhám sejtjeivel" - mondta Sara Lindén, a tanulmány egyik szerzője. "Az emberek sokféle génváltozatot hordoznak, aminek következtében a MUC1 fehérjék is eltérő hosszúságúak lesznek az egyes személyekben: részben ez lehet a magyarázata annak, hogy a baktériumfertőzés hatására az egyik embernél súlyos gyomorfekély alakul ki, másnál viszont mindez csak enyhébb lefolyású vagy akár teljesen tünetmentes marad."

Célzottan ható antibiotikomok kellenének a Helicobacter ellen

Egy másik kutatócsoport szintén a napokban számolt be a Helicobacter pylori-val kapcsolatos új eredményekről: Javier Sancho és a spanyol Zaragoza Egyetem munkatársai olyan molekulákat azonosítottak, amelyek képesek meggátolni a baktérium túléléséhez szükséges egyik kulcsfontosságú kémiai anyagcsere-útvonalat. A módszerrel új és a jelenleginél hatékonyabb antibiotikumokat lehetne kifejleszteni a gyomorfertőzések kezelésére: bár az antiobiotikumos kezelés jelenleg is lehetséges, sokaknak problémát jelent a gyógyszerek túlzottan magas ára, a gyógyulási esélyeket pedig folyamatosan rontják azok az újonnan megjelenő baktériumtörzsek, amelyek időközben rezisztenssé váltak az eddig kifejlesztett antibiotikumokra.

Forrás: Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung

A baktériumfertőzöttség kimutatására szolgáló kilégzéses teszt (Forrás: Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung)

Az ACS Chemical Biology című folyóiratban ma publikált tanulmány szerzői már tudták, hogy a Helicobacter egyik kulcsfehérjéjének, a flavodoxinnak a gátlásával elpusztítható a baktérium, a minél szűkebb spektrumú antibiotikumok előállítása érdekében tehát azonosítani kellett a leghatékonyabb vegyületeket. A kutatócsoport összesen 10 000 jelöltet vizsgált végig abból a szempontból, hogy azok mennyire képesek meggátolni a flavodoxin működését: végül négy molekulát választottak ki, amelyek közül három sejtkultúrákban vizsgálva sikeresen megsemmisítette a baktériumot és állatkísérletekben sem mutatott mérgező mellékhatásokat. Ha a későbbi klinikai vizsgálatok is sikeresnek bizonyulnak, a jelenlegi, mindössze általános baktériumölő hatással rendelkező antiobiotikumoknál sokkal hatékonyabb szerek kerülhetnek forgalomba a jövőben.

Forrás: American Chemical Society

[origo] egészség
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara