[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

A rákkockázatot vizsgálták a krónikus bélbetegségek kezelésében [origo] egészség 2009. október 29., csütörtök, 16:05 Utolsó módosítás: 2009. október 29., csütörtök, 15:42

A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a thiopurine hatóanyagú kezelések növelik a a vírusfertőzésekkel összefüggésbe hozható rákos megbetegedések kockázatát a fekélyes vastagbélgyulladásban és a Crohn-betegségben szenvedő páciensekben.

A fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség a belek ismeretlen eredetű, idült, gyulladásos megbetegedése, melyeket együttesen IBD-nek neveznek (inflammatory bowel disease). A tünetek részben hasonlítanak egymásra, továbbá a gyógyszeres kezelés során is sok azonos hatóanyagot alkalmaznak. A thiopurine-készítmények valamint ezek anyagcseretermékei immunszupresszív - az immunrendszert elnyomó - hatásúak, azért alkalmazzák őket az IBD kezelésében, hogy a javulást fenntartsák.

A szervátültetésen átesett betegekben szintén szükség van az immunrendszer elnyomására, és itt már eddig is ismert volt, hogy a transzplantációt követő időszakban a betegek nagyobb rákkockázattal kell szembenézzenek (különösen akkor, ha Epstein-Barr vírussal fertőződtek). Ez volt viszont az első olyan nagy mintavételű tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy vajon az IBD-ben szenvedő betegek is nagyobb rákkockázatnak vannak-e kitéve a hosszan tartó thiopurine kezelés miatt.

A 19 486 résztvevő 60 százaléka Crohn-betegségben, 40 százaléka pedig fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedett. A vizsgálat kezdetekor a betegek 30 százaléka állt thiopurine kezelés alatt, 56 százalékuk soha nem kapott thiopurine-t, 14 százalék kezelését pedig éppen a vizsgálat kezdetekor függesztették fel. A 35 hónapos utánkövetési szakaszban 23 új rákos megbetegedést regisztráltak, ebből 22 non-Hodgkin limfóma, egy pedig Hodgkin limfóma volt. A statisztikai analízisből kiderült, hogy a thiopurine-nal kezelt betegek ötször nagyobb rákkockázatnak voltak kitéve, mint azok a betegek, akiket soha nem kezeltek thiopurine-nal. Az idősebb életkor, a bélbetegség hosszabb ideje tartó fennállása, valamint a férfi nem egyaránt magasabb rákkockázatot jelentett.

"Az eredményeket összegezve megállapítható, hogy a fiatal, 10 éve thiopurine-nal kezelt betegek körében a vérképzőszervi daganatok kockázata egy százalék alatti, ami nem kérdőjelezi meg a szer IBD kezelésében kifejtett előnyeit. Feltétlenül szükség van viszont az idősebb páciensek reakciójának és a folyamatos hosszú távú kezelések hatásának célzott vizsgálatára" - állítják a tanulmány szerzői, a párizsi Saint-Antoine Kórház munkatársai.

[origo] egészség


Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara