[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

A telítetlen, növényi eredetű zsírsavak a legelőnyösebbek [origo] egészség

A gyermekek mindennapi étkezésében, étkeztetésében, a zsiradékfogyasztás szempontjából igen lényeges a mennyiség és a minőség, a szervezet számára nélkülözhetetlen zsiradékok helyes arányú felhasználása, valamint a megfelelő ételkészítési technikák betartása. A fejlődésben levő gyermekek étrendjében az esszenciális zsírsavakat tartalmazó ételféleségek különösen kiemelt szerepet kell, hogy kapjanak.

Mit is takar az esszenciális zsírsav kifejezés?
Esszenciális zsírsavaknak (EFA's - essential fatty acids) azokat az úgynevezett "jó" zsírokat tekintjük, amelyek létfontosságúak minden sejt számára, hiszen döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív-és érrendszer működésében, de a betegségek megelőzésében is. Esszenciálisnak nevezzük őket azért is, mert testünk nem képes előállításukra, ugyanakkor szüksége van rá, ezért azok bevitelét esszenciális zsírsavakat tartalmazó, főként növényi, másodsorban állati eredetű táplálékkal kell biztosítani.

Ma már egyre többen tudják helyesen, hogy zsiradékra, a táplálékunkban található zsírforrásokra meghatározott mennyiségben igenis szüksége van a szervezetünknek: üzemanyagként szolgálnak, lényegesen több energiát biztosítva, mint a szénhidrátok. Zsírokra a fejlődésben lévő gyerekeknek a zsírban oldódó vitaminok hasznosulása miatt is szüksége van. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy gyermekeink milyen zsírsavakat fogyasztanak és milyen mennyiségben. Kiegyensúlyozott étrendjükben energiaszükségletük körülbelül 30 százalékát a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni, melynek 2/3-át telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi és állati eredetű élelmiszerek biztosítják.

Az egészséges telítetlen zsírsavak alfája és omegája

A zsírokat, zsírszerű anyagokat az őket alkotó zsírsavak alapján két nagy csoportra oszthatjuk: telített, valamint telítetlen zsírsavakra. Táplálkozási szakemberek az állati eredetű, telített zsírsavak helyett növényi eredetű zsírsavakat javasolnak nagyobb arányban fogyasztani. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a gyermekkori étrendben előnyben kell részesíteni az egyszeresen és többszörösen telítetlen növényi zsiradékok fogyasztását - azaz a növényi olajokat és a növényi olajokat tartalmazó élelmiszereket, valamint a halat, kiváltképp a tengeri halakat -, a telített zsírsavban gazdag, főként állati eredetű zsiradékkal, élelmiszerekkel szemben.

Sajnos a felnőttkori és a gyermekkori táplálkozási szokásokra egyaránt jellemző, hogy míg telített zsírsavakból túlságosan sok, addig a telítetlen zsírsavból aránytalanul kevés kerül a szervezetbe. A helyes mérték visszaállításához telítetlen zsírsavakban, főként esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavakban - amilyen az omega-3 és omega-6 zsírsav is - gazdag étrend kialakítására érdemes törekedni.

Az omega-6 zsírsav nagy mennyiségben fordul elő a növényi olajokban, így például a napraforgó- és kukoricaolajban, míg az omega-3 zsírsav fő forrásai a repce- és szójaolaj, a tengeri halak és a busa, a lenmag, a dió, a mogyoró, valamint egyes margarinok és majonéztermékek.

Hogy egészségesen nőjön fel!

Az esszenciális zsírsavakat tartalmazó ételféleségekkel kapcsolatban, gyermekeink étrendjének összeállításához néhány alapszabályt érdemes megszívlelnünk!
  • Szendvicsekhez, a kenyerek kenéséhez inkább növényi olajat tartalmazó margarinokat használjunk.
  • Az ételek készítésekor, ízesítéshez használjunk elsősorban növényi olajat (pl. repce- vagy olívaolajat), kerüljük az állati eredetű zsiradékokban való sütést. Az olajból kiszedett sült ételeket (rántott hús, fánk) mindig alaposan csöpögtessük le, majd tegyük háztartási papír törlőkendőre, hogy az a maradék zsiradékot is felszívja.
  • Lehetőség szerint inkább pároljuk az ételeket, különösen a zöldségféléket, hiszen így megőrzik frissességüket és vitamintartalmukat.
  • A zsírszegény húsok mellett, rendszeresen, legalább hetente egyszer kerüljön az asztalra többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag halféle is, például rostonsült filézett tengeri hal, vagy busa.
  • Az olajos szardínia is egészséges: a gyerekek is kedvet kaphatnak hozzá, ha lecsöpögtetjük, majd villával összetörjük és pirítósra kenjük.
  • Nassolnivalóként telítetlen zsírsavakat tartalmazó, olajos magvakból készült, mézzel édesített müzliszeleket adjunk tízóraira vagy uzsonnára.
Mire jó a prosztaglandin?

Az esszenciális zsírsavak azért is fontosak a szervezet számára, mert a prosztaglandin nevű hormoncsalád kiindulási anyagai. A prosztaglandinok a keringési rendszer, az immunrendszer, a zsíranyagcsere fontos szabályzói. Csökkentik az emelkedett koleszterin- és trigliceridszintet, megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását vérrögökké, így kisebb az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázata. Javítják a vér áramlási tulajdonságait, ami a keringés és a szövetek oxigénellátásának jelentős javulásához vezet. A prosztaglandinok a magas vérnyomást is csökkentik, vagyis több ponton gátolják a különböző keringési eredetű betegségek kialakulását.

Az egészséges táplálkozás alapjait gyermekkorban kell elsajátítani. Ha ehhez megfelelő mintát adunk, később nem lesz kérdéses gyermekeink számára, hogy mindennapjaikban a helyes étkezés döntő szerephez jusson.

[origo] egészség
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara