[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Még az egészséges emberek tüdeje is megsínyli a biztonságosnak vélt ózonkoncentrációt [origo] egészség 2009. augusztus 24., hétfő, 14:01 Utolsó módosítás: 2009. augusztus 24., hétfő, 15:04

Amerikai kutatók kísérletei alapján a biztonsági standardok által meghatározott ózonkoncentráció is egyértelműen rossz hatással van az egészséges emberek tüdejére és légzési funkcióira.

Az ózon biztonságosnak ítélt küszöbkoncentrációját mostanában vitték lejjebb, azonban Edward Schelegle kutatócsoportja (University of California Davis) ezt az újonnan meghatározott határértéket is magasnak ítéli. Vizsgálataikban azt találták, hogy a megfelelően alacsonynak vélt 70 ppb (parts per billion, az ózonmolekulák koncentrációjára utaló kifejezés: egy milliárd részecskéből 70 db az ózonmolekula) átlagos ózonkoncentráció melletti 6,6 órás expozíció jelentős mértékben csökkentette az amúgy egészséges vizsgálati alanyok légzési funkcióit, noha a nemzeti környezeti levegőminőségi standard a 75 ppb koncentrációjú, nyolc órán keresztül fennálló ózonexpozíciót tekinti határértéknek.

Hogy leteszteljék, vajon az újonnan felállított küszöbkoncentráció milyen hatással van az emberi szervezetre, Schelegle munkacsoportja 31 egészséges, nemdohányzó önkéntes jelentkező légzési funkcióit vizsgálta 60, 70, 80 és 87 ppb koncentrációjú ózonexpozíció, illetve szűrt levegő mellett. (A kutatók a légzésfunkció minőségét az FEV1 értékek megállapításával tesztelték, ami nem más, mint a maximális belégzés szintjéről indított erőltetett kilégzés első másodpercében kifújt levegő térfogata.) A jelentkezők hat ötvenperces időtartamú, közepes erősségű fizikai terhelés során voltak kitéve az ózon hatásának, melyek között tízperces szüneteket tartottak. A vizsgálat felénél félórás ebédszünetre is sor került. A légzési funkciókat az ózonexpozíció előtt, közben és után is elemezték, továbbá minden résztvevő szubjektív tünetekre vonatkozó kérdőívet is kitöltött. A vizsgált koncentrációértékek közül már 70 ppb ózonszint mellett is jelentkezett objektíven mérhető funkcióromlás, ugyanakkor a szubjektív légzési panaszok is felszaporodtak. Ezeket az eltéréseket a vizsgálat hatodik órájában lehetett észlelni.

Ezek az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a mostani standard által megállapított ózon-határérték mellett az egészséges emberek légzési funkciói romolhatnak könnyű, vagy közepes erősségű fizikai terelés (például biciklizés vagy sétálás) alatt - fűzte hozzá Schelegle. Mivel ezek a negatív változások teljes mértékben reverzibilisnek bizonyultak, lehetőség lenne a tesztelést veszélyeztetetteken, pl. asztmás betegeken is elvégezni, hasonló koncentrációk és expozíciós időtartam mellett.

A felmérés eredményei egybevágtak a már korábbról is ismert dózis-hatás görbével, miszerint minél nagyobb az ózon koncentrációja, annál nagyobb mértékű légzési funkcióromlás következik be. Ugyanakkor az egyes résztvevők ózon-expozíció iránti érzékenységében egyedi különbségek mutatkoztak. Akadtak olyanok is, akiknek a szervezete túlzott mértékben reagált az ózon koncentrációjának emelkedésére. A kutatók azonban még nem ismerik azokat a tényezőket, amik fogékonnyá teszik az embert az ózon légzésfunkciót rontó hatására.
Schelegle kifejti, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy az ózonnal szembeni érzékenység hátterében álló mechanizmusokat feltárják, beleértve az egészséges és a veszélyeztetett populációt is. Azért van nagy jelentősége ez ilyen jellegű a kutatásoknak, mert manapság egyre gyakrabban haladja meg az ózonkoncentráció a biztonsági küszöbértéket, így gyakrabban tapasztalhatók az ebből származó nemkívánatos következmények is.

Forrás: EurekAlert

[origo] egészség
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara