[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

A rostszegény táplálkozás veszélyei negyven év felett [origo] egészség 2009. július 30., csütörtök, 12:05 Utolsó módosítás: 2009. július 30., csütörtök, 12:22

A helytelen, rostszegény táplálkozás következtében főleg a 40 év feletti korosztályban alakulhatnak ki sokszor tünetmentes, néha azonban alhasi fájdalmakat vagy fájdalmas székletürítést okozó bélproblémák. A csökkent rostfogyasztás és az említett bélproblémák közti összefüggésre egyelőre nincsenek egyértelmű klinikai bizonyítékok, mégis jobb, ha középkorúként már odafigyelünk a rostban gazdag táplálkozásra, a megfelelő folyadékfogyasztásra és a rendszeres testmozgásra.

Lehetséges összefüggés a rostszegény étrend és a későbbi bélproblémák között
A bélfal kiöblösödéseinek kialakulásáért a kutatók többsége szerint elsősorban a rostszegény táplálkozás tehető felelőssé: a rostok puhítják a székletet, és amennyiben nem fogyasztunk elég rostot, a béltartalom keménysége miatt nagyobb izomerőre és nyomásra van szükség a széklet végbélnyílás felé történő továbbításához. Ez a nagyobb nyomás és feszülés vezethet végül a kiöblösödések kialakulásához.

A bélfal izomrétegének gyenge pontjain ilyenkor - a bélfalat ellátó erek lefutása mentén - kitüremkedések jelennek meg (a mélyebben fekvő izomrétegek erős feszülése miatt). Az erek közötti kötőszövetes részek korral járó leépülése tovább gyengíti a bélfal amúgy is gyengébb pontjait: ez teszi lehetővé, hogy idővel nagyobb számban jelenjenek meg a kiöblösödések. A bélüregi nyomásfokozódás hatására a nyálkahártya úgynevezett divertikulumokat képez az izomrétegen áttüremkedve (a betegség különféle formáiról és annak szakszerű elnevezéseiről lásd első keretes anyagunkat).

Egyelőre nincsenek egyértelmű klinikai bizonyítékok az élelmi rostfogyasztás és a divertikulumok kialakulása közötti összefüggésre. Az eddigi tanulmányok azonban kimutatták, hogy a világ azon részein, ahol a népesség sok élelmi rostot fogyaszt - például Afrikában és Dél-Ázsiában - sokkal ritkábban fordul elő ez a betegség. A nyugati országokban ugyanakkor, ahol a diétás rostbevitel alacsony, viszonylag gyakori a kórkép előfordulása. Érdekes adat, hogy az ázsiai vagy afrikai bevándorlók között - amennyiben már legalább 10 éve élnek nyugaton - az előfordulási gyakoriság már nem különbözik a nyugati átlagtól. Ez az eredmény a perdöntő klinikai bizonyítékok hiányában is egyértelműen utal a divertikulumok kialakulása és a táplálkozási szokások közötti összefüggésre.
A bélfal kiöblösödései és a tasakgyulladás

Divertikulózisról beszélünk akkor, ha a végbélben nagyobb számban jelennek meg kisebb gomba-, körte- vagy tasakalakú kiöblösödések. A divertikulózis önmagában még nem okoz tüneteket. Divertikuláris betegségről van szó akkor, ha az említett kiöblösödések már panaszokat is okoznak, ha pedig a kiöblösödések be is gyulladnak, akkor már tasakgyulladásról, orvosi szóval divertikulitiszről van szó.
Feltehetően az 50 éves korosztály 50 százalékának végbelében vannak ilyen kiöblösödések, a 80 évesek közül pedig 10-ből 7 embernél lehetnek jelen hasonlók. A divertikulózisos emberek háromnegyed része azonban soha nem tapasztal tüneteket (a divertikulózis ebben az esetben aszimptomatikus). A fennmaradó tüneteket mutató 25 százalék alkotja a valódi divertikuláris betegségben szenvedők körét.

Az eddigi feltételezések szerint a tasakgyulladás egyik kiváltó oka lehet például, ha a kitüremkedésben elakad egy-egy székletdarabka: a bélsárban található baktériumok ennek következtében gyors szaporodásnak indulnak, a divertikulum pedig begyullad. Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy a gyulladás kialakulásában a genetikai tényezők is fontos szerepet játszhatnak.
Fájdalomcsillapítókkal és rostokban gazdag étrenddel karbantartható a betegség

A legtöbb érintett fájdalomcsillapítókkal és rostokban gazdagabb táplálék fogyasztásával viszonylag jól képes karbantartani divertikuláris betegségét. A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálék növeli a széklet mennyiségét, aminek hatására csökken a bélizomzat feszítőereje, hiszen a nagyobb mennyiségű béltartalom kisebb izom-összehúzódással továbbítható. Az aszpirin és az ibuprofen-tartalmú fájdalomcsillapítók nem ajánlottak, mert ezek fokozzák a belső vérzések kockázatát: ilyenkor paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítókat célszerű alkalmazni. A széklet mennyiségét növelő hashajtók is enyhülést hozhatnak, ezek alkalmazásakor azonban arra is figyelmet kell fordítani, hogy a beteg egyidejűleg elegendő folyadékot is fogyasszon. Azok a páciensek, akik heveny vagy állandó végbélvérzést tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz!

Forrás: http://www.flickr.com/photos/nedraggett/2648646482/
Fotó: Flickr

A tasakgyulladás enyhe formái is általában kezelhetők házilag. Az orvos esetleg antibiotikumot vagy paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót rendelhet. Az antibiotikumos kezelésre természetesen itt is vonatkozik, hogy a kúrát nem szabad a panaszok enyhülésekor megszakítani! Egyesek álmosságot, hányingert, hasmenést vagy hányást tapasztalhatnak az antibiotikumos kezelés alatt.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az antibiotikumos kezelés ideje alatt a fogamzásgátló tabletták hatékonysága csökkenhet: ez a hatás a kezelés befejezését követő 7. napig is fennállhat, ezért ilyenkor kiegészítő védekezést is célszerű alkalmazni. Egyes páciensek esetén hatékony, ha a kezelés ideje alatt kizárólag folyékony táplálékot fogyasztanak, majd a tünetek enyhülésével csak fokozatosan térnek vissza a szilárd táplálkozásra.
A divertikuláris betegség és a divertikulitisz jellemző tünetei

A divertikuláris betegség tünetei:
 • alhasi fájdalmak, melyek jellemzően az alhas bal oldalán jelentkeznek. A fájdalom gyakran jelentkezik étkezés vagy székelés közben, a szellentés általában némi megkönnyebbülést jelent.
 • megváltoznak a székletürítési szokások.
 • székrekedés.
 • ritkábban hasmenés.
 • kevés vér megjelenése a székletben.
A divertikulitisz tünetei:
 • állandó, rendszerint heveny fájdalom
 • a fájdalom a köldök alatti részen keletkezik, és a baloldali alhasi tájékra helyeződik át (ázsiai származásúakban a jobb alsó tájékra is áthelyeződhet)
 • láz
 • gyakori vizeletürítés
 • fájdalmas vizeletürítés
 • hányinger és hányás
 • vér szivárgása a végbélből
A tasakgyulladás lehetséges szövődményei
 • A bélfal kiöblösödéseinek gyulladása átterjedhet a hashártyára is, például akkor, ha az egyik begyulladt divertikulum a hasüreg felé perforál. A hashártyagyulladás életveszélyes, azonnali antibiotikumos, esetleg műtéti beavatkozást igénylő állapot.
 • Gennyel telt üregek (tályogok) alakulhatnak ki.
 • A begyulladt szövetrészek egymással érintkezve rendellenes összeköttetést biztosító csatornák (sipolyok) kialakulását okozhatják, melyeket műtéttel kell eltávolítani. Sipoly alakulhat ki például a vastagbél és a húgyhólyag, vagy a vastagbél és a vékonybél között is.
 • Az ismételt gyulladások okozta hegesedés a bélszakasz részleges vagy teljes elzáródását is okozhatja, teljes bélelzáródás esetén azonnali műtéti beavatkozás szükséges. Szükség lehet egyes bélszakaszok eltávolítására, de akár a kolosztómiára, vagyis a vastagbél külvilágba való kivezetésére is.
Mikor szükséges kórházi kezelés?
 • ha a fájdalomcsillapítók nem szüntetik meg a fájdalmat
 • ha fennáll a kiszáradás veszélye
 • ha a páciens nem szedhet szájon át fogyasztható antibiotikumot
 • ha a páciens egészségi állapota legyengült
 • ha az orvos komplikációktól tart a beteg gyenge immunrendszere miatt
 • ha két napos otthoni kezelés nem hoz megfelelő eredményt.
Műtéti beavatkozás tasakgyulladás esetén

Azok a páciensek, akik már két tasakgyulladáson is átestek, nagy eséllyel fognak újra és újra gyulladásos epizódokat produkálni, így ők azok, akiknek az érintett vastagbélszakaszok műtéti eltávolítása jelentheti a megoldást.
Hogyan ismerhető fel a divertikuláris betegség és a tasakgyulladás?

A divertikuláris betegség felismerése:

A divertikuláris betegség diagnosztizálása nem könnyű, mert számos más betegség is járhat hasonló tünetekkel.

Kolonoszkópia: kolonoszkópiával, vagyis béltükrözéssel láthatóvá válik, hogy vannak-e divertikulumok a végbél falán.

Röntgenvizsgálat báriumos beöntéssel: a báriumos beöntést követő röntgenvizsgálat során szintén láthatóvá válnak a bélfal kiöblösödései.

A tasakgyulladás felismerése:

Egy egyszerű vérvizsgálattal könnyen kimutatható, hogy van-e heveny gyulladás a szervezetben. A vizsgáló orvos emellett fizikai vizsgálatot is végez. Ha a tasakgyulladást megelőző divertikuláris betegség még nem diagnosztizált, akkor további vizsgálatokra is szükség lehet, mert más betegségek, például az epekő, a féregnyúlvány gyulladása (vakbélgyulladás), a petefészek- vagy a vastagbélrák, de a sérv is a tasakgyulladáséhoz hasonló tüneteket okozhat.
Betegtájékoztató anyagunk részben a MedicalNewsToday összefoglalója alapján készült.

[origo] egészség
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara