[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Európa-szerte hazánkban a leggyakoribb a parlagfű-allergia [origo] egészség 2009. augusztus 7., péntek, 8:00 Utolsó módosítás: 2009. augusztus 6., csütörtök, 18:36

Egy 10 európai ország népességét vizsgáló nemzetközi allergológiai felmérésből kiderült, hogy Magyarország lakosságának mintegy 60 százaléka érzékeny a parlagfű pollenjére. A klímaváltozástól a kutatók a parlagfű rohamos európai térhódítását várják, ezért egy páneurópai megfigyelőrendszer létrehozását sürgetik.

A parlagfű pollenje súlyos allergikus megbetegedést okozhat, a növény kiirtása nem könnyű feladat, mivel magprodukciós képessége óriási. Egyetlen érett növény pedig akár nyolc milliárd pollenszemet is képes termelni. Ugyanakkor már a légköbméterenkénti néhány szem pollen megjelenése is allergiás tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél.

A Globális Allergia és Asztma Európai Hálózatának (GA2LEN) kutatói által végzett vizsgálatban 10 európai országból 2000 személy szűrését végezték el az úgynevezett Prick teszttel (bőrteszt). Az eredmények sokkal komolyabb problémára hívják fel a figyelmet, mint az várható volt: egyre több és több európai fog parlagfűallergiában szenvedni - olvasható az Englemed beszámolójában.

Dr. Torsten Zuberbier, a berlini Charité egyetem allergológus professzora szerint Észak-Amerikában legtöbbször a parlagfű felelős a szénanátha (allergiás rhinitisz) kialakulásáért, mostanáig azonban csak néhány európai régió volt érintett. "A parlagfűre való érzékenység egyértelműen 2,5 százalék felett van, ami jelenleg a magas előfordulást jelző határérték" - mondja Dr. Zuberbier.

A pozitív bőrteszt még nem jelent minden esetben kifejlődő allergiát. A szenzitivizált egyének, tehát azok, akiknek bőrtesztje érzékenységet mutat, életük során viszont nagyobb valószínűséggel lesznek allergiások. A nemzetközi vizsgálat szerint a lakosság érintettsége Magyarországon a legnagyobb: hazánkban a népesség 58-60 százaléka érzékeny a parlagfű pollenjére.

"A tanulmány kihangsúlyozza a parlagfű pollenjének terjedését és a növény európai térhódítását: ha figyelembe vesszük a klímaváltozási folyamatokat, a vegetáció további változását jósolhatjuk, ezért a GA2LEN páneurópai megfigyelőrendszer létrehozását sürgeti, amely a szenzitivizációban bekövetkező változásokat megfelelően monitorozná, és összehangolt ellenintézkedések elindítására adna lehetőséget" - mondta a professzor.

Európában már most is a lakosság 30 százaléka szenved valamilyen allergikus megbetegedésben, 2010-ben pedig várhatóan minden második embert érint majd a probléma.
A jelenlegi és a várható pollenhelyzet

Bár a legmagasabb napi pollenkoncentrációs értékeket évek óta szeptember első hetében rögzítik, már augusztus elején elindul a parlagfű pollenszórása. Alacsony koncentrációban már idén is minden állomáson regisztrálták, a pollen mennyisége Mosdóson és Pécsett egy-egy napon pedig már elérte a magas, illetve a közepes koncentrációt is. Hazánkban a legmagasabb napi koncentrációt már két éve Nyíregyházán regisztrálják: ennek értéke 2008-ban 1015 db pollen/légköbméter volt. Ugyanakkor a parlagfűre különösen allergiások már 10 db/légköbméter koncentráció esetén szenvednek az allergia tüneteitől, 30 db/légköbméter pedig már minden parlagfűre érzékenynél tüneteket okoz.

Az 2008-as parlagfű-szezont értékelő ÁNTSZ jelentésből kiderül, hogy az előző két évhez képest 2008-ban jelentősen emelkedett a pollenterhelés. A meleg csapadékos nyár kedvez a növények növekedésének, így az idei évben várhatóan szintén kiemelkedő pollenkoncentrációkkal kell majd szembesülnünk. Érdemes tehát figyelni a polleninformációs szolgálatok heti jelentéseit, és az allergiásoknak célszerű mielőbb elkezdeni a megelőző kezelést. Az aktuális pollenhelyzet és az öt napos előrejelzés elérhető rovatunk allergiás megbetegedésekkel foglalkozó oldaláról, ahol a térképre kattintva naponta nyomon követheti a parlagfű és más allergén növények pollenkoncentrációjának változásait. A parlagfűről, a parlagfű-allergia tüneteiről illetve kezeléséről korábbi cikkünkben olvashat részletesen.
[origo] egészségÚj elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara