[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Egy aminosavszármazék enyhíthené a kényszeres hajtépés tüneteit [origo] egészség 2009. július 8., szerda, 8:30 Utolsó módosítás: 2009. július 16., csütörtök, 1:01

Úgy tűnik, hogy az N-acetilcisztein nevű aminosavszármazék - melyet egyébként táplálékkiegészítők és köhögés elleni gyógyszerek is gyakran tartalmaznak - képes a kényszeres hajtépés tüneteinek enyhítésére.

A hajtépés megkönnyebbülést jelent a betegnek
A kényszeres hajtépés vagy trichotillománia mintegy 200 éve leírt és körülbelül 20 éve intenzíven kutatott területe a kényszercselekvéseknek, ennek ellenére jelenleg nem létezik hatásos terápiája. A trichotillomániában szenvedő személy ismétlődően tépkedi saját haját, test- vagy nemi szőrzetét, melynek következménye az érintett területek hajának, szőrzetének látványos megritkulása. A trichotillomániás személyben közvetlenül a hajtépés előtt fokozódik a feszültség, amelynek feloldását maga a hajtépés aktusa jelenti: tépés közben megkönnyebbülést, "örömet" és kielégülést él át a beteg. A kényszeres hajtépő többnyire pszichoszociális problémáktól szenved, életminősége és munkahelyi teljesítőképessége romlik, szociális kapcsolatai pedig leépülnek.

Aminosavszármazék a kényszerbetegségek ellen

Az N-acetilciszteinről már korábban is sikerült kimutatni, hogy pozitív hatást gyakorol az ismétlődő és kényszeres mozgásokat végző betegekre: ezt az agy legnagyobb izgató és ingerületátvivő rendszerén, az úgynevezett glutamát-rendszeren keresztül fejt ki. A Minnesota Egyetem orvosi karán Dr. Jon E. Grant és munkatársai (Minneapolis, USA) 12 hetes, kettősvak-kontrollt alkalmazó vizsgálatot végeztek 50 kényszeres hajtépésben szenvedő egyénen; a vizsgálatba bevont 45 nő és 5 férfi átlagéletkora 34,3 év volt. 25 résztvevőt napi 1200 és 2400 milligramm közötti N-acetilciszteinnel kezeltek, a véletlenszerűen kiválasztott másik 25 vizsgálati alany pedig 12 héten át placebo kezelést kapott.

12 hét után az N-acetilciszteinnel kezeltek körében a placebo-csoporthoz képest jelentősen csökkent a hajtépések gyakorisága. "A páciensek 56 százalékáról volt elmondható, hogy tünetei jelentős mértékben csökkentek az N-acetilcisztein kezelés hatására, szemben a kontrollcsoporttal, melyben összesen 4 beteg állapota javult. A statisztikailag is jelentősnek tekinthető javulás legelőször a kezelés 10. hetében volt kimutatható" - írják tanulmányukban a kutatók. Egyetlen beteg sem reagált a kezelésre a tünetek fokozódásával.

A javulás mértéke nagyobb volt, mint ami más gyógyszeres kezeléssel eddig elérhető volt, és hasonló mértékű ahhoz, amit kognitív viselkedésterápiával önmagában vagy ennek gyógyszeres kombinációjával el tudtak érni. Mindez azt sugallja, hogy az N-acetilcisztein kiállja az eddigi terápiás megoldásokkal való összehasonlítást, valamint azt a feltevést is alátámasztja, miszerint a glutamát-rendszerre ható terápiák eredményesen támadják a mániás viselkedések központi tüneteit.

Bioboltokban is kapható a szer, de még további vizsgálatok kellenek

"Az N-acetilcisztein egy aminosavszármazék, amely a bioboltokban is kapható, olcsóbb mint a trichotillománia legtöbb támogatott gyógyszere, és úgy tűnik jól is tolerálható. Ezek alapján a szer a trichotillománia effektív kezelési lehetőségévé válhatna" - írják az Archives of General Psychiatry című folyóirat júliusi számában megjelent tanulmány szerzői. További tanulmányok szükségesek azonban a hosszú távú hatások kivizsgálására, valamint annak megállapítására, hogy milyen hatékonyságú az új szer viselkedésterápiával kombinálva.

"Az is elengedhetetlen, hogy az orvosok és a mentálhigiéniával foglakozók megkezdjék a trichotillománia szűrését, annak érdekében, hogy az érintettek időben jussanak a megfelelő kezeléshez."

Forrás: EurekAlert

[origo] egészség

Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara