[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Nem azt eszi a gyerek, amit a szülei [origo] egészség

Egy amerikai vizsgálat fényt derített arra, hogy a szülők táplálkozási szokásai sokkal kisebb mértékben befolyásolják a gyermek étkezési kultúráját, mint azt korábban gondoltuk volna. Minél idősebb a gyermek, annál erősebben befolyásolják őt külső tényezők az ételek kiválasztásában.

A Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Egyetem munkatársai Dr. Youfa Wang vezetésével nagy lakossági mintán vizsgálták a szülők és gyermekeik táplálkozási szokásai közötti összefüggéseket. Munkájukhoz az USA Mezőgazdasági Minisztériuma 1994 és 1996 között rögzített folyamatos táplálékbeviteli felmérésének adatait használták fel. 1061 apa, 1230 anya, 1370 fiú- és 1322 lánygyermek esetében elemeztek két teljes napi élelmiszer-fogyasztást, és összehasonlították az egy családban élőknél talált adatokat.

Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a hasonlóság minden tápanyagra igen gyenge, 20 és 33 százalék között változik. Az anya-gyermek korreláció számos tápanyag esetében jóval erősebb volt, mint az apa-gyermek korreláció, azaz a gyermekek étkezési szokásai inkább az anyáéhoz hasonlítanak. Spanyol ajkúak, illetve egyéb kisebbségi csoportok körében a szülő-gyermek korreláció sokkal kifejezettebb volt, mint a többségi amerikai családokban. Érdekes módon a családok jövedelme és a szülők iskolázottsága nem befolyásolta különösebben ezt az összefüggést.

"Az iskolai és egyéb közösség, a barátok, kortársak befolyása, a televíziózás valamint a gyermek önképe és önbecsülése igen nagy szerepet játszik az étkezési szokások kialakulásában. Minél nagyobb a gyermek, annál inkább." - mondta May A. Beydoun, a vizsgálat társszerzője.

A vizsgálat első ízben tanulmányozta nagy mintán a szülők és gyermekeik étkezési szokásai közötti összefüggéseket. Eredményei segíthetnek az egészséges táplálkozást népszerűsítő kampányok kidolgozásában, valamint a várható eredményesség felmérésében.

[origo] egészség

Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara