[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Zöldhályogot is okozhat a súlyos alvási légzészavar [origo] egészség 2008. december 4., csütörtök, 10:45 Utolsó módosítás: 2009. július 16., csütörtök, 1:01

A kellemetlen tünetekkel, álmatlan éjszakákkal járó alvási légzészavar következményeként jelentősen megnő az esélye különböző szembetegségek kialakulásának - állítják vizsgálati eredményeikre hivatkozva amerikai kutatók. A tanulmány szerint a zöldhályog, a papillaödéma vagy a szemhéjak spontán kifordulása is sokkal gyakrabban fordulhat elő az egyre többeket érintő kórkép következményeként.

Az alvási légzészavarban (apnoé) szenvedő érintettek száma egyre nő, jelenleg hazánkban az össznépesség 2-4, a 40-60 éves férfiak 10, a 60 év felettiek között pedig 30-40 százalékban fordul elő a kórkép. A páciensek gyakran jönnek vissza mély álomból éberebb alvási szakaszba, ezért nem tudják megfelelően kipihenni magukat alvás közben, ami igen erős fáradtságérzést okoz számukra. Ennek következtében depresszió, reggeli fejfájás, koncentrációzavarok és jelentős mértékű teljesítménycsökkenés jöhet létre. Az ismétlődő oxigénhiánytól további problémák - magasvérnyomás, szívritmuszavarok, szívelégtelenség, szívinfarktus, agyvérzés - is kialakulhatnak, éjszakánként ugyanis több száz fuldoklást él át a beteg. Mindez megviseli a keringést és a vérnyomást is emeli.

Az általános keringési zavaroknak a szem bonyolult és érzékeny érhálózata is könnyen áldozatul eshet. A Mayo Klinika orvosai statisztikai vizsgálatokkal jártak utána, hogy az érintett betegeknél mely szembetegségek fordulnak elő nagyobb gyakorisággal. Az eredmények szerint ilyen következmény lehet a szemhéjak spontán kifordulása alvás közben, ami fokozott váladékozással, a szemek leragadásával, kellemetlenségérzettel és homályos látással jár. Bár ez önmagában még nem tekinthető komoly orvosi problémának, jelezheti a háttérben fennálló apnoét, amire viszont már jobban oda kell figyelni.

Önállóan is jelentős szemészeti szövődménye a kórképnek a zöldhályog, ami az összes látásvesztés második és a gyógyíthatatlan vakság első leggyakoribb oka. A zöldhályog súlyossága párhuzamot mutatott az éjszakai légzészavarral járó epizódok gyakoriságával és időtartamával is.

Speciálisabb, kevésbé ismert szembetegség az optikus neuropátia, amelynél szintén kimutatható volt a halmozódás. Erre a szemészeti kórképre az egyik szem látásának hirtelen, fájdalmatlan kiesése jellemző, amit a beteg gyakran ébredéskor észlel. A következmény olykor végleges látásvesztés is lehet.

Végül bizonyítottan gyakrabban fordult elő papillaödéma, vagyis a látóidegfő kétoldali duzzanata. A papillaödéma jellegzetesen akkor lép fel, ha a koponyaűri nyomás növekszik - ennek nyomán fokozatos látásromlás, esetenként teljes megvakulás léphet fel.

Dr. Robert Waller, a kutatás vezetője eredményeik jelentőségével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az alvási légzészavar és a fent említett szembetegségek közötti összefüggés tudatosítása segíti a diagnózis korai felállítását és a megfelelő terápia kiválasztását. Ezért fontos, hogy az összefüggéseknek tudatában legyen a beteget a szakorvoshoz irányító háziorvos, a szemész, továbbá az alvászavarokkal foglalkozó specialista.

Korábbi kapcsolódó anyagunk:

A horkolás komoly egészségügyi problémát is jelezhet: Az emberek általában úgy tekintenek a horkolásra, mint egy gyakori és idegesítő felnőttkori szokásra, és nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget neki. Pedig a horkolás miatt tartós éjszakai légzéskimaradás léphet fel, aminek szövődményeként szív- és érrendszeri betegségek, valamint nappali aluszékonyság és csökkent teljesítőképesség alakulhat ki.

[origo] egészség

Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara