[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

ORVOSI JEGYZETEK

Újfajta táplálkozási piramist állítottak össze a Harvard Egyetem kutatói [origo] egészség 2008. augusztus 15., péntek, 21:00

A korábbiaknál naprakészebb táplálkozási piramist állítottak össze nemrég a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói: az egészséges étkezés piramisa ingyenesen letölthető az intézet honlapjáról. A megújult táplálkozási ismeretek honlapon egyaránt megtalálhatók a piramis adatainak figyelembevételével összeállított új receptek és a legfrissebb, egészséges táplálkozással kapcsolatos kutatási eredmények.

Egyszerű, mindenki számára követhető táplálkozási információk
A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének táplálkozástudományi tanszéke a napokban frissítette népszerű honlapját: a weboldal egyike a leggyakrabban látogatott oldalaknak a témában, ami annak köszönhető, hogy megbízható és független forrásokból összegyűjtött adatok alapján foglalja össze a világhálón fellelhető táplálkozási információkat, közérthető eligazítást adva ezzel a laikus érdeklődőknek. A továbbfejlesztett honlap egyik legfontosabb vonása, hogy ingyenesen letölthető róla az egészséges étkezés piramisa: a szerkesztők az egyszerű érdeklődőkön kívül elsősorban egyetemi és főiskolai hallgatóknak és oktatóknak, egészségügyi dolgozóknak, valamint tanintézményeknek és kórházaknak szánják a piramist. A honlap másik vonzereje egy felújított receptgyűjtemény, amelyen egészséges ételek receptjeit gyűjtötték össze háziasszonyoktól, közismert szakácsoktól és szakácskönyvíróktól: az egyetem diákétterme, amely híres egészséges és ízletes ételeiről, szintén közreadott néhány receptet a gyűjteményben.

A honlap megújult verziója átláthatóbb, felhasználóbarát kivitelezéssel büszkélkedhet, és az is megemlítendő, hogy a weboldalon összegyűjtötték a táplálkozástudomány legfrissebb tudományos eredményeit is. Az alapvető táplálkozási ismereteket összegző oldal 2003-ban indult azzal a céllal, hogy független forrása legyen a tudományos eredmények által alátámasztott, ebből következően hiteles táplálkozási információknak. "Semmiféle hirdetést nem teszünk fel a honlapunkra, így függetlenek maradhatunk mindenféle kereskedelmi befolyástól. Igyekszünk a közvéleményt torzításmentes információkkal ellátni az egészséges étkezésről, amelyeket az emberek könnyedén be tudnak építeni mindennapjaikba" - mondta Lilian Cheung, a Táplálkozási Tanszék oktatója és a weboldal főszerkesztője.

A táplálkozás piramis egyszerű és átlátható gyakorlati útmutatót ad arra vonatkozóan, hogyan tudunk mi magunk is egészséges étrendet összeállítani. Ennek alapja a napi mozgás mennyiségének és a testtömegindexnek (BMI) a figyelemmel kísérése: a táblázatból leolvasható, hogy étrendünkben nagyobb súllyal kell szerepelniük a piramis alján elhelyezkedő élelmiszereknek (teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, egészséges zsiradékok), mint azoknak az élelmiszereknek, amelyek a piramis csúcsa felé találhatóak meg (ezek közé tartoznak például a vörös húsok, illetve a cukrozott és sózott nassolnivalók). A piramis fontos jellemzője, hogy a hangsúlyt az ételek minőségére helyezi, és nem a mennyiségükre: a szakértők nem javasolnak olyan ételadagokat, amelyek személyenként eltérőek lehetnek. A honlapon további ajánlásokat olvashatunk ételeink mértékletes sózásáról és a legalább 1000 Nemzetközi Egységnek (NE) megfelelő D-vitamin beviteléről is (a nemzetközi egység - angol nyelvterületen International Unit; IU - a különféle hatóanyagok mennyiségének mérésére szolgál az anyagok biológiai aktivitása alapján: a D-vitamin esetében 1 nemzetközi egységnek 0,025 mikrogramm kole- vagy ergokalciferolnak felel meg). 

Forrás: www.hsph.harvard.edu

A táplálkozási piramis naprakész verziója: a piramis nagyfelbontású változata és további, angol nyelvű információk a Harvard Egyetem honlapjáról érhetőek el

Az oldalon fontos adatokat találhatunk továbbá a fehérjékről, zsírokról, szénhidrátokról és az egészséges étkezés más fontos szempontjairól. Minden ajánlást "5 gyors tipp" követ, melyben azzal kapcsolatban kapunk egyszerűen megvalósítható gyakorlati útmutatásokat, hogy miként válasszunk nagy rosttartalmú ételeket, hogyan érjük el az egészségesnek tekinthető testsúlyt és hogyan töltsük fel egészséges alapanyagokkal konyhánkat. 
  1. Egyszerű, mindenki számára követhető táplálkozási információk
  2. Öt gyors tipp a táplálkozási piramis ajánlásainak követésére
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

Gyógyszer kereső    
     
 

AJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓ

SZAVAZÁS

Tudja-e Ön milyen élelmiszerek, táplálékkiegészítők tartalmaznak probiotikumot?
  • Igen
  • Nem
  • Mi az a probiotikum?
A szavazás állása

PARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara