[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

A vitaminhiányos vérszegénység okai és kezelése Nógrádi Katalin

A vízoldékony B12 és folsav vitaminok hosszú távú hiánya vitaminhiányos vérszegénység, orvosi szóval megaloblasztos anémia kialakulásához vezet. A vérképzésben szerepet játszó csontvelő ekkor kóros formájú és nagy vörösvértesteket kezd termelni, így a normálisnál kevesebb vörösvértest és ezzel együtt kevesebb oxigénszállító hemoglobin kerül a vérbe. Cikkünkben dietetikus szerzőnk segítségével tekintjük át a B12- és a folsavhiányos vérszegénység kialakulásának okait és kezelési lehetőségeit.

A B12-vitaminhiányos vérszegénység kialakulása
A B12-vitaminhiányt vészes vérszegénységnek, orvosi szóval anémia perniciózának nevezik. A vitamin hosszú időn át fennálló hiánya miatt hibás vörösvértestek képződnek, amelyek részben már a csontvelőben elpusztulnak, ezen kívül a fehérvérsejtek és a vérlemezkék képződése is zavart szenved. A számos anyagcsere-folyamatban résztvevő vitamin hiánya esetén minden szövet károsodik, vérszegénység lép fel, továbbá idegrendszeri tünetek, érzés és járászavar, feledékenység és levertség jelentkezik (ez utóbbiak a vitamin elágazó láncú zsírsav-anyagcserében játszott szerepe miatt jelennek meg).

A B12-vitaminhiányos vérszegénység lassan alakul ki, így a betegek hozzászoknak, a tünetek pedig csak a vérszegénység előrehaladott formájában jelentkeznek (a főbb tünetek közé tartozik a kimerültség, a légszomj, a szédülés, a sápadtság és a szapora szívverés). A gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának rendellenességei ezen kívül szájnyálkahártya- és nyelvgyulladást (égő, pirosas nyelv), illetve ínyvérzést okozhatnak. A gyors kialakulású vérvesztéses vérszegénységnél már sokkal kisebb vörösvértestszám-csökkenés is jelentősebb tünetekkel jár.

A B12-vitaminhiány legfőbb oka a B12-vitamin felszívódási zavara: a gyomornyálkahártyában termelődik az intrinsic faktor nevű fehérje, amely ahhoz szükséges, hogy a B12-vitamin fel tudjon szívódni a vékonybél csípőbél (íleum) nevű részéből. Az intrinsic faktor hiányát egyaránt okozhatja a gyomor alsó felének sorvadással járó krónikus gyulladása, bizonyos bélparaziták jelenléte, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség bélrendszeri szövődményei, bizonyos gyógyszerek, illetve a gyomor sebészeti eltávolítása. A probléma jóval ritkábban alakul ki vitaminhiányos táplálkozás következményeként: az elégtelen B12-vitaminfelvétel jellemzően a szigorú vegetáriánusok (vegán étrend, bővebben lásd korábbi cikkünket) betegsége, akik nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert és kizárólag növényi táplálékon élnek (a B12-vitaminhiány mellett náluk jellemző a vashiány is).

A B12-vitaminhiányos vérszegénység kezelése

A B12-vitaminszükségletet a szervezet csak állati eredetű táplálékból tudja fedezni. B12-vitaminhiányos táplálkozás esetén az étrend fehérje- és energiadús; tej, tejtermékek, tojás, valamint húsok és halak fogyasztásával megszüntethető a betegség. Ha a beteg elzárkózik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásától, akkor B12-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők szedésére van szükség. Az intrinsic faktor hiánya esetén mesterségesen kell pótolni a B12-vitamint, például injekció formájában, egy életen át. A vitaminhiányos vérszegénység esetén megnövekszik a szervezet vas igénye is: ekkor C-vitamin szedése is javasolt, mivel ez segíti a vas felszívódását.
  1. A B12-vitaminhiányos vérszegénység kialakulása
  2. A folsavhiányos vérszegénység kialakulása
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara