[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az étcsokoládé javítja a koszorúerek állapotát [origo] egészség 2008. január 21., hétfő, 8:07

A zürichi egyetemi kórház munkatársainak nemrég megjelent tanulmánya szerint az étcsokoládé képes kitágítani a szívkoszorúereket, egyben jelentősen javítja azok általános állapotát, továbbá a vérlemezkék összetapadási hajlamát is csökkenti az erekben. Ezek a hatások már a fogyasztást követő két órán belül jelentkeznek, a flavonoidokban szegényebb tej- és fehér csokoládé esetében azonban nem tapasztalható ilyesmi.

A szívkoszorúereket érintő érelmeszesedés egyik fő oka a magas oxidatív stressz és az antioxidánsok alacsony szintje miatti gyengébb védelem, amelynek következtében romlik az ereket bélelő hámsejtek rugalmassága és fokozódik a vérlemezkék összetapadásra való hajlama. Az étcsokoládéról már régebb óta ismert, hogy a benne található flavonoidoknak köszönhetően erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, aminek következtében egyben szívvédő hatású is (ezek közé a flavonoidok közé tartozik például az epicatechin nevű anyag). Egy zürichi kutatócsoport tagjai szívátültetésen átesett betegeik vizsgálata során nemrég újabb bizonyítékokkal erősítették meg ezt az elképzelést.

Roberto Corti és munkatársai a Circulation c. folyóiratban megjelent tanulmányukban a flavonoidokban gazdag, 70%-os kakaótartalommal jellemezhető étcsokoládé szívkoszorúerekre gyakorolt hatásait vetették össze a kakaót egyáltalán nem tartalmazó sima, "kontroll" csokoládé hatásaival 22 szívátültetett betegnél. A 40 gramm igazi, illetve kakaót nem tartalmazó csokoládé elfogyasztása előtt, illetve két órával később minden résztvevőnél megmérték a koszorúerek állapotát az ereket láthatóvá tevő (angiográfiás) módszer segítségével: a flavonoidokban gazdag csokoládét fogyasztó csoportnál azt tapasztalták a kutatók, hogy a koszorúerek átmérője statisztikailag is kimutatható mértékben nőtt, a kontrollcsoportnál azonban változatlan maradt. További eredmény, hogy az első csoportban az erek jóval rugalmasabbá váltak, a vérlemezkék összetapadásra való hajlama pedig a másik csoporttal ellentétben szintén jelentős mértékben csökkent - olvasható az eredeti tanulmány kivonatában.

Ugyanez a kutatócsoport korábban dohányosok esetében végzett egy a mostanihoz hasonló vizsgálatot: ennek során 25 dohányost osztottak fel két csoportra, és minden résztvevőnek nagyjából 60 gramm (a mostani vizsgálatban szereplővel megegyező kakaótartalmú) ét-, illetve kakaót nem tartalmazó fehér csokoládét adtak. Ebben a felmérésben az alanyok felkari artériájában mérték az erek rugalmasságát és a vérlemezkék aktivitását, és mindkét esetben ezek javulását tapasztalták az étcsokoládét fogyasztó csoportban. Corti hangsúlyozta, hogy a dohányzás káros hatásainak "kiváltására" természetesen nem tartja alkalmasnak az étcsokoládé rendszeres fogyasztását, de mindazoknak ajánlja a kis mennyiségben történő napi fogyasztást, akiknél korábban már előfordultak szívproblémák, vagy csak szeretnék minél inkább megóvni ereik állapotát.

[origo] egészség
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara