[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

A vesekárosodás tünetmentes, de szűrhető [origo] egészség 2007. március 19., hétfő, 8:37

A Vesealapítványok Nemzetközi Szövetségének kezdeményezésére minden év márciusának második csütörtöke a Vese Világnapja. Az eseményt szerte a világon több mint 45 ország szorgalmazza. A krónikus vesebetegségre, a vesebetegségek megelőzésére és korai felismerésére azért érdemes rendszeresen felhívni a lakosság figyelmét, mert a veseelégtelenség késleltethető, sőt a folyamatot meg is lehet állítani. Felismerése egyszerű és olcsó, ugyanakkor nincsenek kizárólag erre a betegségre jellemző tünetei.

A Vese Világnapja
Világszerte minden tizedik felnőtt szenved a veseelégtelenség súlyosabb vagy enyhébb formájában, vagyis több mint 500 millió ember érintett, és ez a szám dinamikusan növekszik - tudtuk meg a Vese Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a meghívott szakemberektől. A krónikus vesebetegség és a vele ok-okozati összefüggésben lévő szív- és érrendszeri betegségek előfordulása járványszerűen növekszik. A megbetegedés és halálozás száma alapján már népbetegségnek számít, becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embert ér utol.

Családorvosunknál ellenőrizhetjük

Prof. dr. Kiss István, a nefrológia és művesekezelés országos szakfelügyelő főorvosa felhívta a figyelmet arra, hogy egy 2006 januárjában hozott miniszteri rendelet szerint a háziorvosoknál ingyenesen igényelhető, általános egészségi állapotot felmérő szűrővizsgálatok közé a vesefunkció ellenőrzése is hozzátartozik. Az állapotfelmérésért még vizitdíjat sem kell fizetni. Kiss meglátása szerint a háziorvosi ellátás szerteágazó okoknál fogva jelenleg még nincsen azon a kívánatos szinten, hogy a családorvos minden betegének saját indíttatásra felajánlja az éves állapotfelmérést, ezért fontos a lakosságnak ismernie a rendeletet, miszerint jogában áll igényelni a szűréseket. A szakember szerint a vese tekintetében rendszeres ellenőrzésre van szükség, ami a páciens szempontjából egy egyszerű vérvételt jelent. Ma már minden hazai laboratórium automatikusan kiszámolja a vesefunkció vizsgálatára beadott vér kreatininszintje alapján a páciens "creatinin clearance" értékét, ami pontosan jelzi a vese méregtelenítő funkcióját, és az orvos ezen érték alapján dönti el, hogy kell-e számolnia veseproblémával az adott páciensnél. (A kreatininszintet mikromol/literben adják meg, és az adott vesét károsító méreganyag mennyiségét jelzi. A "creatinin clearance" érték egy adott méreganyagra vonatkoztatva azt mutatja meg, hogy a vese egy perc alatt hány ml vért tud megtisztítani. A 60-89 között lévő ml/perc érték enyhe-, a 30-59 ml/perc középsúlyos-, a 15-29 ml/perc érték pedig már súlyos állapotnak minősül. A 15 alatti érték a végállapot, bár van olyan ember, akinél a 12, 8, sőt akár az 5 alatti állapot számít ilyennek, tehát minden esetben egyénileg kell mérlegelni azt, hogy mikor kell a vesepótló kezelést elindítani.)

Típusok és tünetek

A vesekárosodást jelezheti, ha a vizeletben vér és/vagy fehérje található, illetve ultrahangos vizsgálattal is kimutatható a szerv károsodása. A vese kezelési stratégiája nagymértékben függ a kiváltó okoktól: egy heveny gyulladásos vesebetegségnél, amelyet kiválthat például az autoimmun betegségek csoportjába tartozó érgyulladás (vaskulitis), még a teljes gyógyulásra is van esély. Sok esetben azonban már csak lassítani lehet a vesekárosodás előrehaladását, például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás talaján kialakult krónikus vesebetegségek előfordulásakor. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a vérnyomás-beállítás fontosságát, mivel a nem orvos-szakmai protokolloknak megfelelően beállított vérnyomás értékeknél a vesefunkció is napról napra romolhat.

Súlyos tünetek, mint a vizeletmennyiség csökkenése vagy az ödémaképződés kizárólag a végstádiumban lévő betegeknél figyelhető meg. A már diagnosztizált vesebeteg emberek ugyanakkor szinte kivétel nélkül fáradékonyságról, alvászavarról, gyengeségről és/vagy zavartságról számolnak be. Ezek a tünetek értelemszerűen számtalan más okból kifolyólag is jelentkezhetnek.

Az ördögi kör

A vesebetegség következtében a szív- és agyi erek meszesedési folyamata is elindul. Az említett betegségek ok-okozati összefüggése ugyanakkor oda-vissza működik, vagyis az érelmeszesedés vesét károsít, a vesekárosodás pedig tovább rontja az érelmeszesedés folyamatát. A károsodó erek közül a koszorúerek sem kivételek, tehát a betegség következtében a szív működése is drámaian romlik.

A vesepótló kezelés (dialízis) - ahogy a terápia neve is jelzi - nem gyógyítja, hanem pótolja a veseműködést. A krónikus veseelégtelenség kezelésében igazi áttörést jelenthetnek a molekuláris és sejtbiológiai kutatások eredményei, ám az őssejtbeültetés napjaink orvoslásgyakorlatából még hiányzik, és nem is lehet felelősségteljes jóslásokba bocsátkozni ezzel kapcsolatban.

Magyarországon a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség okozta vesekárosodás mintegy félmillió felnőttet érint, a betegek fele azonban későn kerül nefrológushoz, akkor, amikor terápiás megoldásként már csak a vesepótlás marad. Ma mintegy kilencezren részesülnek dialízis kezelésben, pedig a probléma ötvenszer több embert érint. A betegek többsége még azelőtt meghal érelmeszesedés vagy szívelégtelenség következtében, hogy sor kerülhetne a terápiára.

Veseátültetés

Tavaly Magyarországon 296 veseátültetést végeztek, közülük 13 élődonoros műtét volt, vagyis az átültetéshez szükséges vesét élő ember szolgáltatta.

A linkre kattintva megnézheti a Transzplantációs Alapítvány veseátültetésről szóló kisfilmjét: Tünde új vesét kap

Szervátültetést a megfelelő feltételek teljesülése esetén lehet végezni: a műtét lehetőségét befolyásolhatja a páciens általános állapota, biológiai kora, társbetegségei, anyagcsere-paraméterei és a vese alapbetegsége is. A transzplantáció után is szükség van nefrológiai gondozásra, hogy a szakember nyomon követhesse az új vese működését, illetve részesítse páciensét a szervátültetéskor kötelező immungyengítő kúrában, aminek célja, hogy a szervezet ne dobja ki az idegen szervet. A kellemetlenségek ellenére a sikeres transzplantáció csodával határos eredményt hoz, hiszen normális veseműködés nélkül nem lehetséges az élet.

Radnai Anna
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara