[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Mozgalom az érszűkület ellen [origo] egészség 2007. február 12., hétfő, 20:00

Hazánkban nagyon magas az érszűkület előfordulási aránya, és az érbetegségben szenvedők körében kiemelkedően magas halálozási ráta tapasztalható. A Magyar Hypertonia Társaság ezért országos mozgalmat indított a tünetmentes érszűkületes betegek kiszűrése és az érrendszeri halálozás csökkentése érdekében. Az Ereink Védelmében (ÉRV) elnevezésű program célja a nagy kockázattal élők felfedezése és a szükséges kezelés korai megkezdése, továbbá egy hatékonyan működő szűrő-, kezelő- és gondozórendszer kiépítése a jövőben.

A százezreket érintő perifériás érbetegség

Magyarországon (akárcsak a világ legtöbb fejlett államában) a szív- és érrendszeri betegségek az összhalálozás több mint felét okozzák, ezzel egyértelmű listavezetők a halálokok között. A statisztikai adatok szerint az Európai Unió tagállamaihoz képest hazánkban közel duplája a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása (kb. 400 000 érszűkületes beteget tartanak számon) és az ilyen okból bekövetkezett halálozás is. A szív- és érrendszeri betegségek egyik gyakori megjelenési formája a perifériás érbetegség – közismert nevén érszűkület.

Az érszűkület leggyakrabban a lábszáron alakul ki. Kockázati tényezői közül ki kell emelni a cukorbetegséget és a dohányzást, bár a magasvérnyomás és a vérzsírok emelkedett szintje, továbbá az elhízás is jelentős szerepet játszanak a kialakulásában.

Az érszűkület sokáig semmilyen panaszt nem okoz, később járáskor fáradékonyság vagy a vádliban fájdalom jelentkezik. A betegség romlása során a görcs egyre rövidebb távolságok megtétele után lép fel, majd nyugalomban is állandósulhat. Ez önmagában is komoly panaszokat, a hétköznapi feladatok ellátásának akadályát jelenti, így jelentős életminőség-romlást okoz. Súlyos esetben pedig akár amputáció is szükségessé válhat.

Az érelmeszesedés mindig az egész szervezet érrendszerét érinti. A lábszáron jelentkező érbetegség időben történő felfedezése tehát azért is fontos, mert a szív vagy az agy ereinek - tüneteket egyelőre még nem okozó – károsodását jelezheti előre. A különböző területek ereinek megbetegedése közötti szoros kapcsolatot támasztja alá az a tény is, hogy a perifériás érbetegségben szenvedők körében az egészséges lakossághoz képest közel kétszeres az életet is veszélyeztető szövődmények, a stroke (agyérkatasztrófa) és a szívinfarktus előfordulása. A perifériás keringés zavarának jelentkezése után öt évvel a betegek 70%-a, míg tíz évvel később már csak az érintettek fele él. A legnagyobb kockázatot a már meglévő, de tünetmentessége miatt még fel nem ismert, ezért kezelés nélkül álló érbetegség jelenti.

Szűréssel csökkenthető a kockázat

Világszerte népegészségügyi felmérések bizonyítják, hogy a tünetmentes érbetegek szűrésével csökkenthető a keringési betegségek okozta szövődmények kialakulása. A tünetmentes személyeket bevonó szűrés során felfedezett betegek aránya a panaszokkal jelentkezőknek akár háromszorosa lehet.

A Nemzeti Népegészségügyi Program összefoglalja, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, az általuk okozott életminőség-romlás és életév-veszteség csökkentése érdekében hogyan kell átalakítani ezen betegségek megelőzésének és gyógyításának rendszerét. Ennek fontos részét képezi – egyebek között - egy hatékonyabb szűrési eljárás bevezetése is, ami most az Ereink Védelmében (ÉRV) program keretében valósul meg. Az 5 évesre tervezett program első lépéseként a végtagi erek vizsgálatát végzik majd el a lakosság körében.

A végtagi erek állapotának vizsgálata azért bír kiemelt jelentősséggel, mert egyedül ezen a területen valósítható meg az érszűkület beavatkozás nélküli kimutatása. (A szívet ellátó koszorúerek például csak bonyolult beavatkozások útján vizsgálhatók.) Így gyorsan, egyszerűen és fájdalommentesen lehet képet kapni az egész érrendszer állapotáról, és felismerni a tünetmentes betegek nagy kockázatú csoportját.

Az ún. boka/kar index mérése egy egyszerű, fájdalmatlan vizsgálat. A mindössze néhány percet igénylő eljárás alatt megmérik a vérnyomást mindkét karon és mindkét bokánál is. A vérnyomásmérőn kívül ultrahangos Doppler-készülékkel biztosítják a mérés pontosságát. A bokánál és a karon mért vérnyomásértékek hányadosa adja az indexet, ami egészséges embernél 1 és 1,3 között van. Amennyiben a bokánál alacsonyabb a vérnyomás, az index értéke kisebb lesz 1-nél, ami érszűkület jelenlétére utal.

Ereink Védelmében

Az ÉRV program keretében először 48, országszerte kijelölt központban fognak szűrővizsgálatokat végezni. (A vizsgálathoz szükséges készülékeket a kampány támogatója, az Egis Gyógyszergyár Nyrt. bocsátja a szűrőhelyek rendelkezésére.)

A szűrésen résztvevőknek (a boka/kar index mérés mellett) felmérik az általános szív- és érrendszeri kockázatát is. A kapott eredmények alapján 5 év múlva kontrollra hívják vissza őket, vagy évenkénti ellenőrzést javasolnak. A már fennálló szűkületre utaló adatok esetén pedig angiológiai (érbetegségekkel foglalkozó belgyógyászati) vagy érsebészeti vizsgálatra küldik tovább a beteget.

Dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese, a budapesti Szent Imre Kórház nefrológia-hipertónia profil vezetője az [origo] Egészség rovatának elmondta: a kampány első évében az érbetegséggel összefüggésbe hozható állapotok miatt a járóbeteg ellátásban megjelenő betegek körében végzik majd el a boka/kar index felmérését. (Ide tartoznak például a magasvérnyomás-, a cukorbetegség-, a kardiológiai- vagy angiológiai szakrendelést látogatók, akiken kötelezően elvégzik majd a mérést.) Az első év során gyűjtik az egyszerű szűréssel vizsgált betegek adatait, majd ezek statisztikai elemzésére kerül sor. Az eredményeket összevetik a Magyar Hypertonia Társaság egyéb, szív- és érrendszeri betegségek elleni kampányainak (lásd korábbi cikkünket: Éljen 140/90 alatt!) adataival is.

Az ÉRV kampány folytatásaként – amennyiben az első évben szerzett tapasztalatok is alátámasztják ezt – a kezdetben szűkebb körben végzett szűrés fokozatos kiterjesztését tervezik. Több mérőhelyen és a lakosság egyre szélesebb rétegét (akár a teljesen egészségeseket is) bevonva bővíthető a program, amely később a kötelezően elvégzendő vizsgálatok körébe is bekerülhet.

Kiss István elmondta azt is, hogy a boka/kar index mérés egy régóta ismert eljárás, amelyhez a szükséges eszközök sok háziorvos rendelőjében is rendelkezésre állnak. Egyelőre azonban nem elterjedt gyakorlat a tünetmentes betegek vizsgálata, holott ennek az egyszerű, gyors módszernek a segítségével éppen ezt a nagy kockázatú csoportot lehetne időben kiszűrni. Aki szeretné elvégeztetni a vizsgálatot, az tehát először háziorvosánál érdeklődjön. Amennyiben a szükséges felszereltség hiányzik, és a háziorvos indokoltnak tartja, beutalhatja a beteget a vizsgálatot végző centrumok egyikébe, ahol ingyenesen elvégzik nála is a vizsgálatot. (A kampány első évét azonban inkább az adatgyűjtésnek és a tudományos kutatásnak szentelik, amelynek eredményei alapján döntenek később a vizsgálatban résztvevők körének kiterjesztéséről.)

A főorvos azonban figyelmeztet arra, hogy maga a szűrés nem csökkenti a betegek szív- és érrendszeri kockázatát. Hosszú távon csak az egészségkultúra fejlesztése, az egészséges életmód elterjedése és a befolyásolható kockázati tényezők (az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az elhízás és a dohányzás) visszaszorítása vezethet a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az általuk okozott halálozás csökkenéséhez.

„A hazai szív- és érrendszeri megbetegedések elleni küzdelemben az ÉRV program egy hosszú folyamat kezdeti, fontos lépését jelenti”– mondta Kiss István. A szervezők szeretnék felhívni az egész társadalom figyelmét az érszűkület betegségre és annak súlyos következményeire. Az érdeklődők a perifériás érbetegséggel és az ÉRV programmal kapcsolatos összes információt megtalálják a február közepétől működő www.ervprogram.hu internetes honlapon, illetve a helyi tarifával hívható (06) 40-918-020-as telefonszámon.

Dr. Heksch Katalin
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara