[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Ígéretes lehet a Parkinson-kór gyógyítására kifejlesztett újfajta génterápiás eljárás [origo] egészség 2006. október 19., csütörtök, 7:00

Egy tizenkétfős klinikai vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a Parkinson-kór kezelésére első ízben alkalmazott génterápiás eljárás hatékony lehet a betegség gyógyításában.

A mozgások összerendezéséért, koordinálásáért az agy bizonyos területei (az ún. törzsdúcok) felelősek: az idegsejtek közti információ-továbbítást itt a dopamin nevű ingerületátvivő anyag végzi. Parkinson-kóros betegeknél ezeken a részeken az idegsejtek elfajulása és pusztulása lép fel, aminek következtében dopaminhiány alakul ki. A dopaminhiány vezet a betegségre jellemző mozgásproblémákhoz (például nyugalmi remegés, izommerevség és a mozgás lelassulása). A Parkinson-kórra jelenleg nem létezik hatékony gyógymód, így a kezelést különféle gyógyszerekkel igyekeznek megoldani, azonban a betegség előrehaladtával ez általában egyre nehezebb.

Egy amerikai biotechnológiai cég által nemrég kifejleszett génterápiás eljárás azonban új utakat nyithat a betegség gyógyításában. Ennek során egy vékony tű segítségével közvetlenül az agy talamusz nevű régiója alatt elhelyezkedő mag (Subthalamic Nucleus; STN) idegsejtjeibe juttatnak be egy gént. Ez a gén felelős a gamma-amino vajsav (GABA) nevű molekula előállításáért, amely egészséges emberek szervezetében gátolja az idegsejtek túlzott aktivitását, így náluk nem fordul elő a Parkinson-kóros betegekre jellemző állandó, önkéntelen remegés.

„Az újfajta génterápiás eljárással kezelt betegek állapota a klinikai próbák kezdetét követő első év végére jelentős mértékben javult, anélkül, hogy bármilyen káros mellékhatás lépett volna fel náluk. Ez rendkívül biztató, annak ellenére, hogy ez még csak a vizsgálatok első fázisa” – mondta Matthew During, a kutatás vezetője. Kilenc beteg esetében ez a javulás 37%-os volt, a maradék öt betegnél viszont 40 és 60% közötti javulást lehetett megfigyelni, ami hosszabb idő elteltével sem csökkent – olvasható a BBC hírportálján.

Mindamellett, a mostani eredmények sajnos korántsem tekinthetőek bizonyító erejűnek, hiszen ehhez előbb olyan, a mostaninál jóval komolyabb klinikai próbákra lesz szükség, amelyben a vizsgálati alanyok egy része valódi, más részük azonban hatóanyag nélküli készítményt kap majd.

A Parkinson-kór világszerte egyformán érinti a nőket és férfiakat, 100 ezer emberből 100-200 betegszik meg. Általában 40 és 70 éves kor között jelentkezik, de leggyakrabban 60 éves kor után okoz tüneteket.

Korábbi, kapcsolódó anyagaink: 

Amerikai kutatók olyan génterápia kidolgozását kezdték meg, ami feltehetőleg segíthet a Parkinson-kórban szenvedő betegeknek. Az eljárás lényege, hogy mesterségesen kikapcsolják a betegség kialakításában szerepet játszó egyik gént. Bővebben: Génterápiával a Parkinson-kór ellen

Előzetes tanulmányok szerint a szemből származó sejtek beültetésével is enyhíthetőek a Parkinson-kór tünetei.

Orvosi jegyzet a Parkinson-kórról

Az Egészség rovatban most a következő témákról olvashat bővebben:

Egy izraeli kutatócsoport vak személyek különféle arckifejezéseinek vizsgálata során jutott arra a következtetésre, hogy vélhetően jellemző grimaszainkat is a szüleinktől örököljük. A vizsgálat mindeddig egyedülálló abban a tekintetben, hogy kizárja az arckifejezések utánzásos tanulás útján történő elsajátításának lehetőségét. Bővebben: Szüleinktől örökölhetjük jellemző arckifejezéseink egy részét.

Szív- és érrendszer: Amerikai kutatók állatkísérletekkel bizonyították, hogy két új gyógyszer kombinációjával megvalósíthatóvá válhat a szívinfarktus által okozott sejtkárosodás regenerációja. Bővebben: Sikeres szívizomsejt-regeneráció infarktus után

[origo] egészség
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara