[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Kémiai reakció állhat a korábbi szemfertőzések hátterében [origo] egészség 2006. szeptember 7., csütörtök, 7:00

Az amerikai kormány hivatalos vizsgálata szerint a közelmúltban előfordult súlyos szemfertőzések kapcsolatban állnak egy bizonyos kontaktlencse-tároló folyadék használatával. A tényleges kiváltó ok feltételezhetően egy a folyadék összetevőivel kialakuló kémiai kölcsönhatás lehet.

Amint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, az idei év elején szokatlanul nagy számban fordult elő egy bizonyos gombafaj (az ún. Fusarium) okozta szemfertőzés az Egyesült Államokban és Szingapúr, valamint Hong Kong területén. Ez a szembetegség az időben megkezdett szakszerű kezelés hiányában tartós látáskárosodáshoz, sőt akár vakság kialakulásához is vezethet. A szükséges terápia hiányában sokszor csak a szaruhártya-átültetés jelent megoldást a látás megőrzésére.

Az orvosok felfigyeltek arra, hogy a fertőzésben szenvedők nagy hányada azonos gyártmányú kontaktlencse-ápoló folyadékot használt. Az ápolószert gyártó cég májusban egy közleményt bocsátott ki, amely szerint a folyadék használata bizonyos körülmények között fokozhatja a fertőzés kialakulásának kockázatát, és a terméket először az Egyesült Államokban, majd világszerte visszavonták a piaci forgalomból.

Ezt követően az Amerikai Közegészségügyi Központ (U.S. Center for Disease Control and Prevention) és az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) a gyártó céggel közösen vizsgálatot indított a fertőzések okának tisztázása érdekében. Dr. Benjamin J. Park, a hivatalos vizsgálat vezetője elmondta, hogy az eljárás során kivizsgáltak minden olyan fertőzéses esetet, amely 2005 júniusa óta került bejelentésre. 13 hónap leforgása alatt 164 ilyen fertőzést dokumentáltak az Egyesült Államok területén, és ezeknek a betegek az egyharmada később szaruhártya-átültetésre szorult a fertőzés következtében. Néhány kivételtől eltekintve valamennyien lágy kontaktlencsét viseltek.

A hivatalos vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a közelmúltban létrejött fertőzések az érintett lencseápoló-folyadékkal hozhatók kapcsolatba. A vizsgálat során nem találtak Fusariumot sem a gyárban, sem a raktárakban, sem pedig a bontatlan ápolószeres üvegekben. A betegek szeméből vett mintából izolált gombák többféle genetikai típushoz tartoztak, ami arra utal, hogy azok több, különböző forrásból származhattak. A vizsgálat lefolytatói szerint a gombás szennyeződés feltehetőleg a betegek otthonában következett be, és nem a gyártási folyamat vagy a tárolás során alakult ki.

A hatóságok a továbbiakban a fertőzés kialakulásának pontos mechanizmusára keresték a választ. Ezt egyelőre nem sikerült feltárni, a feltételezések szerint a tárolófolyadék kémiai összetétele valamilyen módon elősegíti ennek a gombafajnak az elszaporodását és a fertőzés kialakulását. A lágy lencsét viselők körében gyakoribb volt a fertőzés, és jelentősen növelte a kockázatot a lencsék éjszakai viselése, valamint a higiéniai előírások betartásának elmulasztása. A fertőzés gyakrabban fordult elő azoknál a betegeknél, akik nem cserélték napi rendszerességgel a lencseápoló folyadékot, ugyanakkor a hivatalos vizsgálat nem erősítette meg, hogy a fertőzés kizárólag higiéniai okokra lenne visszavezethető.

A pontos folyamat tisztázásáig a hatóságok más gyártmányú ápolószer használatát, valamint a higiéniai szabályok szigorú betartását javasolják a kontaktlencsét viselőknek. Utóbbiak közé tartozik az előírt hordási idő betartása, ami után a lencsét el kell távolítani a szemből. Alapos kézmosást és szárítást követően szabad csak a lencsékhez nyúlni, és gondoskodni kell az ápolófolyadék rendszeres cseréjéről, valamint a tároló tok tisztán tartásáról. A lencsék ledörzsölése elősegíti a kórokozók biztonságos eltávolítását a felületükről. Aki a szem kivörösödését, könnyezést, fájdalmat, fényérzékenységet, homályos látást, váladékozást vagy duzzanatot tapasztal, az távolítsa el szeméből a kontaktlencsét, és forduljon szemészhez.

A súlyos szemfertőzések legfontosabb oki tényezője tehát bizonyítottan a lencseápoló folyadék volt, a pontos magyarázatra azonban még várni kell a további vizsgálatok befejezéséig. A gyártó cég más termékei továbbra is kaphatók a kereskedelmi forgalomban, és biztonságosan használhatók.

Dr. Heksch Katalin
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara