[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Mit érdemes enni, ha vesekövünk van? [origo] egészség 2006. szeptember 1., péntek, 7:00

A már kialakult vesekőbetegségnél a gyógyszeres kezelés mellett étrendi változtatásokra is szükség van. A vesekő laboratóriumi vizsgálata során analizálják a kő összetételét és megmérik a vizeletben azoknak az anyagoknak a szintjét, melyekből kövek képződhetnek. Az eredmények függvényében az elfogyasztott élelmiszerekkel savas vagy lúgos irányba befolyásolható a vizelet kémhatása, amivel késleltethető a vesehomok növekedése és az újabb kövek kialakulása is.

A vesekövek típusai, általános étrendi javaslatok
A vesekövek a vizeletben található oldott anyagokból keletkeznek. A kő kialakulhat a vesében, a húgyvezetékben és a húgyhólyagban is (a folyamatot orvosi szóval urolitiázisnak vagy nefrolitiázisnak nevezik). A kőképződés egyik lehetséges oka a sókkal telített vizelet, amelyből hiányoznak a kőképződés természetes gátlói, például a citrát, ami normál körülmények között megköti a kövekben előforduló kalciumot.

A kő kialakulásában szerepet játszhat továbbá a táplálék és az ivóvíz összetétele, a különféle felszívódási zavarok, a fokozott verejtékezés, a mellékpajzsmirigy betegségei, a csökkent mértékű folyadékfogyasztás, örökletes hajlam, a magas fehérjetartalmú étrend hosszú távú fogyasztása, illetve minden olyan tényező, amely akadályozza a vizelet kiürülését. A vesekő általában gyakrabban alakul ki idősebb korban és férfiaknál.

A leggyakrabban előforduló vesekőfajták közé tartozik a kálcium-oxalátkő: a kövek megközelítőleg 80%-a tartozik ebbe a típusba. A vesekövek maradék 20%-át a húgysav-, a cisztin-, a foszfát-, a xantin- és a vegyes kövek alkotják. A vegyes kövek általában magnéziumból, ammóniumból és foszfátból épülnek fel (ezeket másnéven fertőzéses köveknek is nevezik, mert csak a fertőzött vesében alakulnak ki). 

A vesekő kialakulásának megelőzéséről korábbi anyagunkban olvashat bővebben: Mit tehetünk a vesekő kialakulása ellen?

Általános étrendi javaslatok a vesekő összetételétől függetlenül

- A vizelet koncentrációját bőséges, napi 2-3 liter folyadékfelvétellel csökkenthetjük. Ezzel érhetjük el, hogy a vizelet fajsúlya ne haladja meg a 1018 g/l értéket. Fontos, hogy a folyadékfogyasztás a nap folyamán egyenletes legyen. Lefekvés előtt mindenképpen igyunk, de akkor is érdemes inni, ha éjszaka felébredünk.

- A kőképződést késleltetheti az A- és B6-vitamin fogyasztása. Olyan étrendet érdemes tehát összeállítani, amely bőségesen tartalmazza ezeket a vitaminokat. Orvosi javaslatra vitaminkészítménnyel egészítsük ki étrendünket.

- Az A-vitamin (retinol) főbb forrásai a máj, a tojássárgája, a vaj, a dúsított margarinok, a tej, a különféle tejtermékek és a tengeri halak. A béta-karotin - ami az A-vitamin előanyaga - pedig a sárgarépában, a sütőtökben, a kajszibarackban és a paradicsomban található meg nagyobb mennyiségben. B6-vitamint (piridoxint) tartalmaz a máj, a hal, a sajtok és a hüvelyes növények (például borsó, bab), illetve az élesztő és kisebb mennyiségben a tej és a tojás. Mindenképpen kerüljük a túlzott konyhasó és az erős fűszerek használatát. 
  1. A vesekövek típusai, általános étrendi javaslatok
  2. A kálcium-oxalátkő étrendje
  3. A húgysavkő és a cisztinkő étrendje
  4. A foszfátkő étrendje
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara