[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

A horkolás is lehet rosszindulatú [origo] egészség

A 40 és 60 év közötti férfiak fele horkol, 10 százalékuk az éjjeli fuldoklásokkal járó alvási apnoe betegségben szenved úgy, hogy erről többségük nem is tud. Az elalvásos közlekedési balesetek felét apnoe-s betegek okozzák.

A horkolás és az apnoé
A horkolás általában zavaró a környezet számára, de a horkoló szervezetét is megviselheti, és egyes esetekben komolyabb betegségre utal. A különösen hangos, főképp szaggatott, nagy horkantásokkal és légzésszünetekkel járó horkolásra mindenképp oda kell figyelni, mert ez a veszélyes alvási apnoe betegség jellemző tünete.

Minden horkoló megküzd a levegőért alvás közben. Éjjel is legalább fél liter levegőt kell a tüdőbe juttatni légvételenként, ebben van csak elég oxigén a szervezet számára. A garatizmok, melyek a légvétel szabályozásában részt vesznek, alvás közben ellazulnak, ezért itt a légút keresztmetszete lecsökken. Ezen a szűk keresztmetszeten kell átszívni a levegőt, vagyis növelni kell a légzési erőt. Ettől viszont felgyorsul a levegő, aminek így erős szívóereje van. 

A levegő képes lenne a garatfalat összeszippantani, de a garat nyálkahártyájában lévő rugalmas rostok kipányvázzák azt a mögöttes szövetekhez, ez biztosítja a garat levegővételhez szükséges tágasságát. Azonban ha a garatban a keresztmetszet valamiért nagyon kicsi, a sebesség nagyon nagy lesz, így olyan szívóerő gerjed, mely legyőzi a rugó tartóerejét, és az egész rendszert beszívja középre. Ettől a rugók kinyúlnak, bennük rugalmas energia halmozódik fel, és visszarántják a falat. Ez így megy minden levegővételnél, és belégzéskor kialakul egy rezgés, mely hangot kelt, és ez maga a horkolás.

Az apnoe

A garat fala a folyamatos igénybevétel miatt előbb-utóbb "megrottyanhat", és fennáll a veszély, hogy a levegő annyira összeszippantja a garatfalat, hogy a nyálkahártya összetapad. Ekkor nem juthat be levegő a tüdőbe, ilyenkor fulladozik az alvó, és ezt az állapotot szokta hangos horkantás követni. A levegővétel érdekében a szervezet otthagyja a mélyalvás állapotát, feljön az alvásciklus tetejére, ahol már képes annyi áramot adni az izmoknak, hogy azok szétrántsák a garatfalat, és így levegő tóduljon a tüdőbe. 

Ezekről a "mikroébredésekről" az alvó nem tud, viszont rendkívül károsak a szervezetre. Csak a mélyalvás ciklusában tud termelődni rengeteg, a szervezet számára elengedhetetlen hormon, fehérje és enzim, ilyenkor "teszünk rendet" a sejtek belsejében. A mélyalváskor is szükség lenne viszont véroxigénre, ami elzáródott garattal nem termelődhet.
  1. A horkolás és az apnoé
  2. Következmények
  3. Elmúlhat a horkolás?
  4. Az apnoe kezelhető
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara