[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Fogyókúra [origo] egészség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az elhízást betegségként tartja számon. Magyarországon - és számos más országban is - a túlsúlyos emberek száma évről évre nő, ez pedig maga után vonja a táplálkozási eredetű, szövődményként kialakuló betegségek számának növekedését.

Az elhízás következményei
A testsúlynövekedés összefügghet a genetikai hajlammal, a helytelen táplálkozási szokásokkal (túlzott energiafelvétel naponta), a mozgásszegény életmóddal, a dohányzás elhagyásakor jelentkező nassolással, a klimax időszakával. A túlsúly együtt járhat izületi betegséggel, a légzési funkció csökkenésével és pszichés zavarokkal. Nagyobb eséllyel alakulhat ki vastag-, és végbélrák, férfiaknál prosztatarák, nőknél petefészek- és mellrák. Az elhízás jelentkezhet különböző gyógyszerek mellékhatásaként (például antidepresszánsok, szteroidok) és lehet különböző megbetegedések kísérő tünete is (például pajzsmirigy-alulműködés). A szervezetben módosul, felborul az energiaháztartás egyensúlya, növekszik a táplálékfelvétel, és/vagy csökken az energialeadás.

A táplálkozáseredetű túlsúly vezető szerepet játszik az epekőbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, a magas vérnyomás, szív- és keringési betegségek, magas vérzsírszintekkel (koleszterin, és triglicerid) járó kórképek kifejlődésében. Következménye még, hogy csökken a vérszérumban a HDL (jó, védő) koleszterin mennyisége. Az elhízás és az elhalálozás között határozott összefüggés van. 20-30 kg súlyfelesleg 45-70%-kal emeli meg a korai halál esélyét.

Bármilyen eredetű is a túlsúly - tehát ha betegség kísérő tünete is -, a napi energiafelvételt csökkenteni kell. A testtömegindex (Body Mass Index, BMI) a soványságról, a normál testsúlyról, illetve az elhízás mértékéről pontos útmutatást ad mindenkinek. Megmutatja, hogy kinek mennyi a súlyfeleslege és hány kilogramm leadásával érheti el az optimális testsúlyát.

Elhízásról akkor beszélünk, ha a testtömeg az optimális súlynál 20%-kal, kövérségről pedig akkor, ha férfiaknál 30%-kal, nőknél 25%-kal több. A felhalmozódott zsír nem csak a bőr alatti kötőszövetekben rakódik le, hanem egyes szervekben is (például a máj is elzsírosodhat). Elhízáskor a belső szervek több terhelésnek vannak kitéve, ennek az a következménye, hogy csökken vagy elégtelenné is válhat a működésük.

A testben lévő zsír eloszlása alapján kétféle típust különböztetünk meg. Körte típusúaknál a zsír lerakódása a csípőn és a combon látható, alma típusúaknál pedig a hason - gyomortájékon - található. Elsősorban az alma típusúaknál jelentkezik szövődményként a magas koleszterin- és triglicerid- és az alacsony HDL-szint. Az elhízást könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, ezért ajánljuk mindenkinek a fogyókúrát.

A diétának alapvető szerepe van az elhízás kezelésében. A legmegfelelőbb egészségügyi szakemberek (orvos, dietetikus) segítsége mellett is csak akkor lehet a testsúly csökkenését elérni, ha a beteg megfelelő partner: komolyan veszi és betartja a javaslatokat. Célunk a testtömeg csökkentése és az elért súly megtartása.

- A fogyókúrás étrend összeállításakor először az elhízás mértékét (BMI) és a túlsúlyos ember alapanyagcseréjét kell meghatározni.
- Figyelembe kell venni a túlsúlyos ember életmódját, táplálkozási szokásait.
- Oda kell figyelni, hogy a fogyókúra idején se alakuljon ki tápanyaghiány, anyagcserezavar és ne legyen éhségérzete.
- Ha a napi étrend energiatartalma kisebb mint az elfoglaltsággal járó energiaszükséglet, akkor a szervezet a raktározott energiaforrást használja fel a szükséglet fedezésére. Így csökken a zsírszövetek mennyisége és a testsúly. 
  1. Az elhízás következményei
  2. Energiaszükséglet
  3. Fogyókúrához ajánlott élelmiszerek
  4. Mintaétrendek
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara