[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Cukorbetegek diétás kezelése [origo] egészség

A cukorbetegség gyógyszeres, inzulinos és diétás kezelésében az elmúlt évtizedekben gyors változások követték egymást. A felhasználható gyógyszerek (antidiabetikumok) és inzulinok skálája kiszélesedett, összetételükben, hatásuk kifejtésében is korszerűbbek lettek. Nem elhanyagolható szempont, hogy az étrendi kezelés szemlélete és gyakorlati megvalósítása is fejlődött. A tanácsadás manapság megváltozott tápanyag-összetételű étrendről szól, javasolt és nem javasolt élelmiszereket, élelmi anyagokat, ételeket sorolunk fel.

Bevezető a cukorbetegség (diabétesz mellitusz) diétás kezeléséhez
A fejlődés ellenére sem szabad elfelejtkezni arról, hogy a cukorháztartás felborulása betegség, vannak olyan orvosi és dietetikai tanácsok, melyeket változatlanul be kell tartani. A cukorbetegség még napjainkban sem gyógyítható, viszont hatékonyan, tünetmentesen - normál értéket megközelítő vércukorszinttel - és a szövődmények megelőzésével kezelhető. Ha a beteg betartja az orvosi és dietetikai utasításokat, évekig, évtizedekig teljes életet élhet betegségérzet nélkül.

Az inzulin és a táplálkozás kapcsolata 

Az inzulin nevű hormon feladata, hogy segítse a vérben lévő cukor bejutását a sejtekbe, hogy a sejtek ne "éhezzenek". Ez a folyamat a szervezet bonyolult anyagcseréjének a része. Az inzulint a hasnyálmirigy, pontosabban a Langerhans-szigetek béta sejtjei termelik. Egészséges embereknél pontosan annyi inzulint termel, amennyi a táplálékkal elfogyasztott - a szénhidrátokból lebontott -, a vérben keringő cukor sejtekbe jutásához, beépüléséhez szükséges.

Mikor alakul ki cukorbetegség 

Amikor a hasnyálmirigy a szükséges mennyiségű inzulint nem, vagy csak csökkent mértékben termeli, vagy amikor az inzulinkiválasztás és az inzulinszint megfelelő, de hatását valamilyen okból nem tudja kifejteni. Mindkét esetben magas a vércukorszint.

Normál, éhomi vércukorérték 

Ezt üres gyomorra, evés, ivás nélküli mérik, az érték 4,0-5,5 mmol/l között van. Étkezések után két óra múlva visszaáll a szint a normál értékre, de a 7,8 mmol/l-t nem haladhatja meg. Cukorbetegeknél az éhomi és az étkezések utáni érték is magas, de változó, hogy kinek milyen mértékben. 10 mmol/l felett a vizeletben is megjelenik a cukor. A cukorbetegséget két csoportra osztják: 1-es típusú és 2-es típusú, mindkettőben főszerepet kap a betartandó diéta.
  1. Bevezető a cukorbetegség (diabétesz mellitusz) diétás kezeléséhez
  2. A kétféle típusú cukorbetegség kezelése
  3. Az étrend összeállítása
  4. A tápanyagokról
  5. Inzulin és diéta
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara