[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Mértékletes ivás [origo] egészség

Az alkoholt már Babilonban, Egyiptomban és az antik Görögországban élők is ismerték, és többek között vallási célokra használták. A jó minőségű italok rendszeres és mértékletes fogyasztása még nem számít alkoholizmusnak és nem is káros az egészségre.

Az alkohol fokozza a nyálképződést, az étvágyat, segíti a gyomornedv-elválasztást, emésztést. Egyes kutatások szerint növeli a vérben a "jó" (HDL) koleszterinszintet, ezzel csökkenti a szívkoszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát. Oldja az idegrendszeri feszültséget (stresszt). Akkor minősül ártalmasnak, ha a rendszeres alkoholfogyasztáskor testi, lelki és szociális tünetek jelentkeznek. Az ital közvetlenül és azonnal hat, befolyásolja a járást, a gondolkodást, az emlékező képességet. Az illető bőbeszédűvé válik, olyan dolgokat is elmond, amiről alkoholos befolyásoltság nélkül nem mesélne ("In vino veritas" - "Borban az igazság"). 

Mennyi a napi megengedhető alkoholfogyasztás? 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint (a huszadik életévüket betöltött felnőttek részére) az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa maximum negyven gramm tiszta szesz: a statisztikák szerint az említett mennyiség rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást (40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör). Ez az érték a felső határ, vagyis nem arról van szó, hogy ennyi lenne a feltétlenül ajánlott, hanem arról, hogy ez még nem hat károsan. Ugyanennyi ideig naponta 40-80 gramm alkohol elfogyasztása már nagy valószínűséggel a máj zsíros elfajulását okozza, vagy alkoholos májgyulladást vált ki. Naponta 80 grammot meghaladó alkoholfogyasztás esetén májzsugor alakulhat ki az esetek 20-30 %-ában (ez naponta 2 dl-nél több whisky, vagy 8 dl bor, vagy 3 üveg sör, illetve az ezt meghaladó mennyiség). Ezt az alkoholmennyiséget igen sokan elérik, és túl is lépik. 

Egészséges, megfelelően táplálkozó férfiaknál a mérsékelt ivás mennyisége napi 30 gramm, nőknél pedig napi 20 gramm fogyasztást jelent: ez kifejezhető úgy is, hogy férfiaknak heti 21 "italegység" (kb. 210 g alkohol), nőknek heti 14 "italegység" (kb. 140 g alkohol) a megengedhető fogyasztás. Célszerű hetente két teljesen alkoholmentes napot tartani, ebben az esetben az előbb említett értékek férfiaknál 150, nőknél pedig 80 grammra csökkennek. Különböző vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy egészséges, 40 év feletti férfiaknál és változó korban lévő nőknél napi kb. 10-20 gramm alkohol csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát: a kutatók ezekben a vizsgálatokban napi 1 dl vörösbor ivására utalnak. Ismert, hogy a vörösborban található polifenolok és flavonoidok megakadályozhatják a koleszterin lerakódását az erek falán.


Az italok alkoholtartalma (átlag): 1 liter bor 100-120 g, 1 liter sör 50 g, 1 deciliter likőr 30 g, 1 deciliter pálinka 40 g. Az alkoholtartalmú italok közül a sörök általában 5 fokosak, a borok 10-11 fokosak, a röviditalok 35 fok körüliek (a házi készítésű pálinkák ennél erősebbek). A különböző szeszesitalok etilalkohol-tartalma: sörök 3-6%, borok 9-16%, vermut 15-20%, likőrök 20-25%, tömény italok 35-55%. Az italokban, kis mennyiségben olyan anyagok is jelen vannak (amilalkohol, kapronsav), amelyek növelik az ital részegítő hatását, és a másnaposság mértékét.

A túlzott alkoholfogyasztás következményei

Magyarország az alkoholfogyasztás tekintetében a világon a vezető országok között foglal helyet. Az egy főre jutó abszolút alkoholfogyasztás évente kb. 12 liter. Az alkoholos italokat legális drognak is tekinthetjük, a "kábítószerek" közül mindennapi fogyasztás esetén az egyik legártalmasabb szer. Az elfogyasztott alkohol a gyomorból és a vékonybélből szívódik fel a véráramba, ezen keresztül jut el a májba és a sejtekhez. A májban különböző kémiai reakciók zajlanak le, melynek hatására az alkohol fokozatosan lebomlik, majd a folyamat során keletkező mérgező anyagcseretermékeket (pl. acetaldehid) a máj semlegesíti. Egy óra alatt megközelítőleg 7 gramm alkoholt képes a máj lebontani, és ezáltal a szervezetet megtisztítani. Amikor nagy mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, akkor a máj már nem tudja kellőképpen ellátni méregtelenítő feladatát, és a le nem bontott mérgező anyagok károsítják a májat, a hasnyálmirigyet, az agyat, a szívizomzatot, és más szerveket is.


Az alkohol mérgező hatása nem az ital típusától, hanem az elfogyasztott mennyiségtől függ: nem lehet tehát azt mondani, hogy valaki nem tömény italt, hanem "csak" bort vagy sört iszik, mert 1 liter bornak 100-120 gramm az alkoholtartalma, ami megközelítőleg 3 dl pálinkának felel meg. Minél több a naponta fogyasztott alkohol mennyisége, annál rövidebb idő alatt alakul ki májkárosodás. Az alkoholos májelzsírosodás és májgyulladás még visszafordítható folyamat teljes absztinencia (alkoholelvonás) esetén, a cirrózis viszont már nem, és hosszabb (ha nem történik további alkoholfogyasztás) vagy rövidebb távon (ha az egyén továbbra is iszik), a gondos orvosi és dietetikai kezelés ellenére is halálhoz vezet. Az alkohol mérgező hatással van más életfontosságú szervre is. Súlyos idegrendszeri és pszichés károsodást, depressziót, magas vérnyomást, gyomor, bél és hasnyálmirigy betegséget, impotenciát okoz. Megnő a rák kialakulásának kockázata a szájban, torokban, nyelőcsőben. Szerepet játszik a mérgező hatás mellett az egyéni fogékonyság is, melyet befolyásol a genetika, a táplálkozás, a környezeti tényezők, meglévő betegségek (pl. hepatitisz vírus, szív és érrendszeri, hasnyálmirigy, valamint cukorbetegség). 

Megelőzés, tanácsok

Mindig együnk valamit szeszesital fogyasztás előtt. Soha ne keverjük a különböző italfajtákat, hanem egyfélét igyunk. Jó minőségű italokat vásároljunk és ne vegyünk "házi készítményeket". Egy - egy alkalommal kevés (legfeljebb 5 cl mennyiségű), és olyan ital kerüljön poharunkba, mely csak alkoholt és vizet tartalmaz (pl. eredeti vodka, gin). Alkoholmentes (szénsavmentes ásványvíz, ivóvíz) folyadékot is iktassunk be két ital közé, illetve elalvás előtt. A másik lehetőség, ha mindenki betartja azt a küszöbdózis ajánlást (lásd feljebb), mely alatt nagy valószínűséggel még nem alakul ki a máj és a többi szerv károsodása. 

A másik lehetőség a teljes absztinencia, vagyis ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Gyermekeknek, fiatal felnőtteknek soha ne kínáljunk alkoholt tartalmazó italt, mert károsítja az agysejtek termelődését. A terhesség és a szoptatás ideje alatti ivás nagy mértékben befolyásolja a magzat, illetve az újszülött egészségét. Megnő a fejlődési rendellenességek és a szellemi fogyatékosság kialakulásának kockázata (pl. kis agyméret, vese és szívfejlődési zavar, magatartás és tanulási zavarok, alacsony testmagasság). Nem javasolt az alkoholfogyasztás azoknak, akik már tudnak meglévő betegségükről (például magas vérnyomás, súlyos szív és érrendszeri elváltozások, bármilyen májgyulladás, májcirrózis, gyomor-, bél- és hasnyálmirigy betegségek, cukorbetegség), és nem javasolt az idegrendszeri és pszichiátriai kezelésben részesülőknek, daganatos betegségben szenvedőknek és túlsúlyos embereknek sem. Gyógyszerek szedése mellett se igyon senki szeszes italt, mert az alkohol növelheti egyes gyógyszerek (pl. nyugtatók) hatását. 

Minden egészséges felnőttnek változó az egyéni tűrőképessége. Van akinek még a mértékletes alkoholfogyasztási ajánlás is károsan hat a szervezetére, betegséget, szövődményeket vált ki. Ez megelőzhető, ha minél kevesebbet és csak néhány alkalommal fogyasztunk alkoholtartalmú italokat.

Nógrádi Katalin 
dietetikus
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara