[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Orvosi jegyzet: fülzúgás, szédülés, Méniére-betegség [origo] egészség

A fülzúgás és szédülés bármely fülbetegség kísérő tüneteként felléphet. A fülzúgás, más néven fülcsengés, vagy tinnitusz, hanginger hiányában fellépő hangérzet. A szédülés mozgás hiányában fellépő mozgásérzés, vagy az adott testmozgásra létrejövő mozgásérzés felfokozódása. A szédülés lehet forgó vagy dülöngélő jellegű, az érintett úgy érezheti, hogy környezete elmozdul, vagy ő mozdul el környezetéhez képest. Mind a szédülés, mind a fülzúgás inkább tünet, mint betegség és gyakran a két tünet együttesen jelentkezik.

Kialakulása, okai

A szédülés szinte minden embert érintő tünet, amelynek hátterében nagyon sok különböző betegség állhat, a leggyakoribb oka a szédülésnek például az éhség, illetve az alacsony vércukorszint. Szédülést okozhatják szisztémás betegségek, például bizonyos hormonális betegségek, vérszegénység, szembetegségek, nyaki gerinc betegségei és az alacsony vérnyomás is. Mind az éhség, a vérszegénység és az alacsony vérnyomás azért okozhat szédülést, mert az agyunk átmenetileg nem jut elegendő oxigénhez és cukorhoz. Állhat a panaszok hátterében a központi idegrendszer betegsége, például az agyi keringészavarok, agydaganatok, migrén és epilepszia tünete is lehet szédülés. hasonló tüneteket okozhatnak a fület és az egyensúlyozó szerveket érintő betegségek, mint például a gennyes középfül, vagy belsőfül gyulladás. Egyéb kiváltó okként szerepelhetnek bizonyos gyógyszerek, pl. a szalicilátok, a kinin, egyes húgyhajtók és antibiotikumok, valamint az alkohol. Rohamokban jelentkező szédülést okozhat a hallóideg gyulladása, amely általában vírusos eredetű és főként a fiatal felnőtteket érinti.

A legismertebb - fülzúgással és szédüléssel járó - betegség a Méniére-betegség. A betegség pontos oka ismeretlen. Annyit tudunk, hogy a helyzetérzékelés és egyensúlyérzékelés fülben található szerve, az ún. labirintus kitágul, a benne lévő folyadék felszaporodik, és ez okozza a panaszokat. A betegség jellemző tünete a rohamokban jelentkező szédülés. Kiváltó okként szerepelhet bizonyos esetekben koponyatrauma, és ismert hogy a szifilisz idegrendszeri érintettsége is szerepet játszhat kiváltásában.

Külön tünetcsoport a jóindulatú, rohamokban jelentkező ún. pozícionális szédülés. Ilyenkor bizonyos fejhelyzetben 30 másodpercnél tovább tartó szédülés jelentkezik. A betegségnek számos oka lehet. Egyrészt szerepet játszik, hogy egyeseknél a labirintus félkörös ívjáratiban mész rakódik le, azonban hasonló tüneteket okozhat az enyhe fokú agyrázkódás, korábbi fülműtét, illetve a vérkeringési zavarok is.

Tünetei, felismerése

Mivel az egyensúlyozó szervek és az autonóm idegrendszer szoros kapcsolatban állnak egymással, ezért gyakran egyéb tünetek, mint hányinger, hányás, sápadtság, verejtékezés kísérik a szédülést. Ha a szédülés hátterében a központi idegrendszer betegsége áll, akkor a betegnek egyéb kifejezett neurológiai tünetei is vannak általában, mint például a végtaggyengeség, zsibbadás, fejfájás. A betegek csukott szemmel összezárt lábbal nem képesek megállni, valamelyik oldalra eldőlnek. Ha a beteget megkérik, hogy nyitott majd csukott szemmel sétáljon végig egy egyenes vonal mentén, akkor valamelyik oldalra eltér. Ha a panaszok hátterében felmerül a központi idegrendszeri betegség gyanúja, akkor szükség lehet képalkotó vizsgálatok, koponya-CT és MRI vizsgálat elvégzésére is.

A Méniére-szindróma tünetei közé tartozik a rohamokban jelentkező átmeneti, akár 8 órán keresztül fennálló szédülés, a halláscsökkenés, a fúvó jellegű fülcsengés, valamint nyomásérzés. A tünetek átmenetileg javulhatnak, majd ismét visszatérnek.

A pozícionális szédülés a fej helyzetváltoztatását követően jelentkezik, a tünetek fél percnél tovább tartanak, általában azonban 1-2 percen belül megszűnnek. A betegek többnyire hosszabb-rövidebb idő után megszokják a tüneteket.

A hallóideg gyulladása hasonló tüneteket okoz.

A fülzúgás időnként egészséges egyéneknél is jelentkezhet, néhány percig tart és spontán szűnik. Súlyos és sokáig tartó fülcsengés alvászavart, fáradtságot és csökkent koncentrálóképességet okozhat.

Kezelése

A fülcsengés és a szédülés esetében egyaránt a kiváltó ok felderítése és ennek kezelése a legfontosabb. Tartósan fennálló fülzúgás esetén, a tüneteken javíthat a fülzúgás elfedése zenével, vagy a normális hangok felerősítése hallókészülék segítségével. Szájon át szedhető gyógyszerek közül az antidepresszánsok adása lehet célravezető.

A Méniére-szindróma estén a sóbevitel mérséklése, valamint vízhajtók adása javítja a tüneteket. Amennyiben a konzervatív kezelés hatástalan, akkor műtéti megoldások is szóba jönnek.

A vírusos eredetű hallóideg-, illetve belsőfül-gyulladás estén specifikus terápia nincsen. Pozícionális szédülésnél a betegek általában maguktól megtanulják kerülni az adott fejhelyzetet, illetve megszokják a rövid ideig tartó szédülést. Gennyes belsőfül-gyulladásnál a góc felszámolása és antibiotikum-terápia jelenthet megoldást.

Megelőzése

A halláskárosító zajártalom csökkentése a legfontosabb a megelőzésben. Zajos környezetben dolgozók mindig használjanak megfelelő, egyben kötelező védőfelszerelést. Fiatalok körében az utóbbi időben egyre gyakoribb a halláskárosodás, ezt összefüggésbe hozzák a walkman, discman és MP3-lejátszók elterjedésével, illetve hangos alkalmazásukkal. A zenét lehetőleg ne maximális hangerővel hallgassuk!

Dr. Erlaky Hajna 
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara