[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Orvosi jegyzet: vírusos agyhártyagyulladás Cseh Júlia

A különböző éghajlati és földrajzi körülmények között előforduló kullancs az ember számára nemcsak kellemetlen vérszívó, hanem a vírusos agyhártyagyulladás kórokozójának kizárólagos közvetítője. A betegség megelőzhető a kullancsok elleni hatásos védekezéssel, valamint a vírus ellen hatékony védőoltással. A megbetegedés legnagyobb számban általában május-június hónapokban, hazánk délnyugati, nyugati és északi területein fordul elő.

Kialakulása, tünetei
A vírusos agyhártyagyulladás vírusa az arbovírusok flavivírus családjába tartozik. A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti. A kórokozó hordozói különféle rágcsálók, rovarevők, valamint vadon élő nagyobb emlősök, továbbá húsevők és ragadozók. A gerinces gazdaállatok nem betegszenek meg, azonban bennük a vírus elszaporodik, és amikor a véráramba ürül, a kullancs, vérszívás útján tovább terjeszti, akár az emberre is. A megbetegedés kizárólag állatról emberre terjed. Vérszíváskor a fertőzött kullancs nyálmirigyéből a kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér kiöklendezésekor kerülnek az emberbe. A vírus a kullancscsípés helyén és a környező nyirokcsomókban szaporodik el, majd a vér útján a központi idegrendszerbe jut. A kórokozó a tejmirigyeken keresztül is kiválasztódhat, ezért a nyers- vagy forralatlan tej fogyasztása révén is fertőzhet. A beszáradt és elporlott kullancs belégzése légúti fertőzést okozhat.

A megbetegedések jelentős része, 7-14 napos lappangási idő után, tünetmentesen, kisebb része pedig influenzára emlékeztető láz, fejfájás, rossz közérzet mellett zajlik le. A betegségre általában azonban az ún. kétfázisú lázmenet. Három-négy napig a 38-39°C-os lázat általános tünetek, levertség, végtagfájdalmak kísérik, majd 4-7 napos láztalan szakaszt követően hirtelen magasra szökő láz és heves panaszok, valamint idegrendszeri tünetek lépnek fel. A lábadozás 10-14 nap után kezdődik. Legtöbbször teljes a gyógyulás. Súlyos esetekben azonban gyulladás, majd az idegsejtek károsodása következtében felső végtagi bénulás is kialakulhat. A légzőközpont bénulása miatt ritkán halálos kimenetel is előfordul. A vírus ellen termelődő ellenanyagok kimutatását vérmintából, vagy az agy-gerincvelői folyadékból végzik.


  1. Kialakulása, tünetei
  2. Kezelése, megelőzés
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara