[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW
 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Orvosi jegyzet: herpeszvírus-fertőzések [origo] egészség

A világszerte elterjedt herpeszvírusok csaláldjába számos kórokozó tartozik. Többek közt az ajak és a nemi szervek herpeszét okozó herpesz szimplex vírus, a bárányhimlőért és az övsömörért felelős varicella-zooster vírus, a Pfeiffer-féle mirigylázat okozó Ebstein-Barr vírus, a citomegalovírus, valamint a napjainkban még kevéssé ismert humán herpeszvírus 6, 7, 8.

Herpesz szimplex vírus (HSV)
A herpesz szimplex vírus két típusa (HSV-1, HSV-2) a bőr és nyálkahártya fertőzését okozza. A HSV-1 többnyire az ajkakon (herpesz labiális) és a szem szaruhártyáján (herpesz szimplex keratitisz), míg a HSV-2 elsősorban a nemi szerveken, a végbélnyílás körüli bőrön és a környező területeken (herpesz genitális) okoz elváltozást. Mindkét vírustípus azonban a test egyéb részeire is ráterjedhet. A fertőzött területtől függően a herpeszvírusok a szájból vagy környékéről származó váladékkal, az elváltozásokkal való közvetlen érintkezéssel, leggyakrabban nemi kontaktus útján vihető át.

 

A legelső HSV1-fertőzésen a legtöbb ember már gyermekkorában átesik, zömében tünetmentesen. Ritkán azonban súlyos hólyagos, akár kifekélyesedéssel járó fájdalmas gyulladást okoz a szájnyálkahártyán, amely érintheti a fogínyt, a lágyszájpadot és a garat-nyálkahártyát is. Torokfájás, láz, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók kísérhetik jelenlétüket. A vírus előszeretettel betegíti meg a bőr és a nyálkahártya határát. A betegség maradvány nélkül gyógyul, de a herpeszvírus megtelepszik az idegdúcokban.

HSV-2-fertőzést követően a nemi szervek és a végbélnyílás környékén alakulnak ki a herpesz genitális kezdeti elváltozásai, viszketés, égő fájdalom és a bőr érzékenysége. Ezt követően kis vörös folt, majd apró fájdalmas hólyagocskák jelennek meg. A kifakadó hólyagok összeolvadnak, és fekélyeket hoznak létre. Az általában fájdalmas fekélyek néhány nap alatt pörkösödnek. Vizeléskor és járáskor akár igen erős fájdalmat okozhatnak. A lágyéki nyirokcsomók általában enyhén megnagyobbodnak, és érzékennyé válnak. Férfiakban az elváltozások a hímvessző bármely részén kialakulhatnak. Nőknél a külső nemi szerveken, a hüvelyben, valamint a méhnyakon jelennek meg. A fekélyek könnyen felülfertőződhetnek, és a HIV fertőzés veszélyét jelentősen növeli. Veszélye továbbá, hogy a terhesség során megfertőzheti a magzatot, és súlyos fejlődési rendellenességekhez vezet. Az aktív herpeszes tüneteket mutató várandós nő esetében császármetszés alkalmazása válhat szükségessé.

A herpesz szimplex vírusok okozta fekélyek hegesedéssel gyógyulnak, a nedves testrészeken megjelenő hólyagok mindig valamivel nehezebben. Legyengült immunrendszerű betegek fekélyei súlyosak lehetnek, a test egyéb részeire kiterjedve hetekig vagy hosszabb ideig is fennállhatnak.

Az idegdúcokban megtelepedő herpeszvírusok a későbbiekben valamely okból ismét aktivizálódhatnak. Ez akkor következik be, ha a szervezet ellenállóképessége legyengül, pl. egyéb betegség, stressz, menstruáció, terhesség, fizikai vagy lelki megterhelés következtében. A kiújuló elváltozás többnyire a korábbival azonos, vagy szomszédos területeken jelentkezik, annál azonban kevésbé fájdalmas, rövidebb ideig tart, és többnyire láz, rossz közérzet sem kíséri. A HSV-2-vírus könnyebben aktiválódik. Az egyik típusú vírussal történt elsődleges fertőzés részleges ellenállóképességet nyújt a másikkal szemben, ezáltal a második típus fertőzése enyhébbé válik.
A herpesz gyanúja a tünetek alapján merül fel. A fekélyekből vett kaparékminta mikroszkópos vizsgálata alátámasztja, laboratóriumi tenyésztése pedig igazolja a gyanút. Vérvizsgálat is alkalmazható a fertőzés kimutatásához.

A herpesz önmagától is gyógyuló betegség, de a vírus szaporodását gátló szerekkel, esetleges szövődmények kezelésével a gyógyulás gyorsítható, a kellemetlen tünetek enyhíthetők, az átvitel valószínűsége mérsékelhető. Folyamatos kis adagban való alkalmazásukkal a kiújulások gyakorisága is visszaszorítható. Újabban lehetőség van lézeres kezelésre is. Kerülni kell a hólyagok kaparását, különben hegesedés és a fertőzés gyorsabb terjedése következik be. A fertőzés, továbbá a fertőzés átadásának megelőzésében egyaránt fontos, hogy kerülje a másokkal közös törölköző használatát. A megelőzés részeként kerülni kell a bőrfelületek érintkezését vagy a nemi kapcsolatot olyan személyekkel, akik a herpesz vagy a genitális herpesz tüneteit mutatják, egészen a hólyagok begyógyulásáig. A herpeszvírus-fertőzés, valamint a kiújulás valószínűsége az immunrendszert erősítő szerek alkalmazásával csökkenthető. Ha a tünetek megjelenésekor jégkockát szorítunk az érzékeny bőrfelületre, megakadályozhatjuk a tünetek kialakulását. A kiújulás gyakorisága, a tünetek súlyossága igen változó. Általában évente 2-3 alkalommal, de egyeseknél akár havonta is megismétlődhet. 

  1. Herpesz szimplex vírus (HSV)
  2. Varicella-zooster vírus (VZV)
  3. Epstein-Barr vírus, Citomegalovírus
Új elnöke van a Magyar Rákellenes Ligának

Az elnöki teendőkért mostanáig felelős Dr. Vasváry Artúrné helyett Prof. Dr. Simon Tamás látja majd el az egyesület vezetői feladatait. A HER2-receptort gátló terápiáról, valamint az érképződést gátló eljárás mechanizmusáról Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus tartott előadást.

További hírek:

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását.

További hírek:

Még több hír>>

Elkerülhető a sugárterápia okozta sejtkárosodás

Kutatók egérkísérletek keretében teszteltek egy olyan új eljárást, amely megóvhatná az egészséges sejteket a rák kezelése során alkalmazott sugárterápia káros hatásaitól.

További hírek:

Még több hír>>

Természetes gyógymód bélgyulladásra

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói egy mostanában egyre népszerűbbé váló kezelési módszerrel próbálják leküzdeni a gyulladásos bélbetegségeket.

További híreink:

Még több hír>>


Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

- A szerkesztők

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát?  |  Regisztráció

24 ÓRA HÍREIAJÁNLÓ

Géndiagnosztika Géndiagnosztika Korszerű kockázatelemzés a magzati rendellenességek szűrésére.
Vastagbélrák, végbélrák Vastagbélrák Minden fontos információ a vastagbélrákról egy helyen.
Korszerű rákdiagnosztika A legkorszerűbb onkológiai diagnosztikai eljárások ismertetése

AJÁNLÓPARTNEREK

MTI AFP

SZAKMAI PARTNEREK

Medical Tribune Magyar Orvosi Kamara